Sci-Tech

#procesori

AMD Threadripper 3990X - najmoćniji desktop procesor dostupan u maloprodaji

AMD Threadripper 3990X - najmoćniji desktop procesor dostupan u maloprodaji

U svojoj 50-godišnjoj povijesti AMD je kreirao niz proizvoda koji su predstavljali prekretnicu kako u industriji visoko integriranih čipova, tako i u čitavoj IT sferi, koja se razvijala koristeći te procesore.

Činjenica da već  20 godina živimo u eri gigahercnih procesora  podsjeća da je upravo AMD  s početka ovog  stoljeća lansirao prvi procesor radne frekvencije 1 GHz.  Ništa manje impresivan podatak je da već 17  godina živimo u eri 64 bitnih desktop PC procesora i opet je tu AMD s prvim 64 bitnim x86 procesorom. Prije petnaest godina, AMD je lansirao prvi multi-core procesor, koji je u jednom čipu objedinjavao dvije x86-64 jezgre, što je otvorilo eru multi-core procesora.

Danas, petnaest godina kasnije, AMD je u prodaju pustio  64  bitni procesor sa 64 jezgre! AMD Threadripper 3990X je prvi procesor na svijetu  koji objedinjuje 64 moćne "Zen2" jezgre u jedan procesor. Koristeći revolucionarnu "čipset" tehnologiju i liderski 7 nanometarski proizvodni proces  kompanije TSMC,  AMD je uspio u nečemu što je do prije tri godine bilo nezamislivo:  krajnjem korisniku pružiti mogućnost kupovine desktop procesora sa 64 jezgra za svega $ 4 000 - što je 11 % jeftinije od Intel 28-core desktop procesora Xeon W 3275!

AMD Threadripper 3990X je specifično dizajniran i optimiziran za najzahtjevnije profesionalce iz svijeta filma, programiranja, inženjerskog i grafičkog dizajna.  Masivna količina keš memorije na samom procesoru  kapaciteta je  288 MB.  Omogućava izuzetnu efikasnost u komunikacija između šezdeset i četiri jezgre, dok se komunikacija s ostatkom platforme odvija putem ekstra brze PCI Express 4.0 magistrale.

Threadripper 3990X koristi TRX40 platformu, baš kao i ostali Threadripper procesori treće generacije.   To  znači da osigurava čak 88 PCI Express 4.0 linija komunikacije, kao i Quad-Channel memorijski protokol  za DDR4 module brzine do 3 200 MHz.

Domaćim kupcima je novi Threadripper 3990X dostupan  kao i ostatku svijeta, kroz mrežu  službenih partnera i   trgovina  koje su članovi AMD-ovog partnerskog distribucijskog programa.


Reci što misliš!