Sci-Tech

#memorija

UFS 3.1 obećava veću brzinu i manju potrošnju energije u pametnim telefonima

UFS 3.1 obećava veću brzinu i manju potrošnju energije u pametnim telefonima

Na tržištu imamo eMMC, UFS (Universal Flash Storage) 2.1 ili 3.0 . standarde za memorije mobilnih telefona. Pojavio se još jedan standard UFS 3.1.

Kao korisnici  često se  fokusirate na   ukupni kapacitet  memorije  i  koliko je moćan procesor, ali postoji drugi  jednako važan  aspekt.  To je brzina memorije  koja bi trebala ići ruku pod ruku s brzim procesorom.   U suprotnom, komponente mogu biti međusobno ograničene .

Prema službenim podacima JEDEC-a (Technology State Solid Technology Association), postoje tri ključna poboljšanja u odnosu na UFS 3.0 standard predstavljen prije  godinu dana, a  koje koriste primjerice Samsung Note 10 modeli ili  OnePlus 7 Pro. 

  • Write Booster:   povećava brzine pisanja. Tehnologija je u izvjesnom smislu posuđena od prilagođenih NVMe čipova koje Apple već neko vrijeme koristi na svojim iPhone i iPad uređajima.   
  • DeepSleep : sam naziv   jasno sugerira da je riječ o sustavu  za optimizaciju potrošnje energije koji će omogućiti   pametnim telefonima da budu energetski učinkovitiji.  U eri  telefona sa zaslonom od 120 Hz i naprednim 5G antenama,  svaki   milliampere postaje bitan.
  • Jednako je važan dodatak  obavještavanje  o   prigušivanju (  Throttling) performansa  zbog povećane temperature.  Ovo poboljšanje  će se posebno svidjeti ljubiteljima mobilnog igranja.  UFS čip / uređaj moći će prijaviti svako usporavanje performansi uzrokovano pregrijavanjem.

UFS 3.1  standard donosi  i popratni - JESD22-3,  komercijalnog naziva UFS Host Performance Booster (HPB).  U osnovi je proširenje koje  nudi OEM-ovima mogućnost  spremanja   preslikavanja adresa s logičke na fizičku u DRAM-u sustava. To  bi  memorijskim čipovima  trebalo   omogućiti   dodatno poboljšanje brzine. 

UFS 3.1 standard i dalje ima istu teorijsku propusnost od 2,9 GBps kao i UFS 3.0, ali ove bi nove značajke trebale pomoći u učinkovitosti i štednji energije. Eto, sada ste  dobro biti informirani potrošač i znate što može bit unutar vašeg budućeg pametnog telefona.


Reci što misliš!