Sci-Tech

design mobitela

Zašto mobilni telefoni više ne koriste metalna kućišta?

Zašto mobilni telefoni više ne koriste metalna kućišta?

Staklena kućišta su IN, plastična uglavnom rezervirana za neke modele srednje razine poput Samsungove A serije, a metalna potpuno nestaju. Zašto je to tako? Postoje tri glavna razloga.

Diferencijacija dizajna

U ovo doba homogenog prednjeg dizajna, uskih okvira oko zaslona, rupica i ureza,  stražnja staklena strana   omogućava da svaka tvrtka postigne diferencijaciju dizajna i atraktivniji  izgled.   Mogu se koristiti različiti postupci  za  postizanje   gradijenta, posebnih boja, teksture, iluzija pa čak i prozirnosti.  Kada takav uređaj držite u ruci   jednostavno  se osjeća kao luksuzni proizvod, a svi vole luksuzne proizvode, čak i ako je to samo iluzija.

Bežično Qi punjenje  

Bežično Qi punjenje  je   postalo mainstream.  Više nije tako sporo kao nekada.   Ove godine očekuje se da  se postupno   decentralizira  od flagship modela  do  srednjeg raspona uređaja. Osim toga, bežično obrnuto punjenje malih uređaja kao što su slušalice  podržano na  flagshipima  tvrtke Huawei, Samsung i Apple,   postaje sve atraktivnije. Ali, QI tehnologija koju trenutno koriste proizvođači pametnih telefona    nije kompatibilna  s metalnim kućištem. 

Zašto?  Za bežično punjenje koristi se magnetska indukcija za prijenos energije iz zavojnice odašiljača na vanjskoj strani  telefona do zavojnice prijemnika smještene u  kućištu. Problem je taj što osim odašiljača  i metalno kućište prilikom punjenja inducira  električnu struju.  Samo,  kućište ipak nema  snagu odašiljača, pa se umjesto toga zagrijava  i "blokira" magnetsku energiju prije nego što uspije doći do zavojnice prijemnika unutar telefona.  Upravo se to događa kada stavite metalni lonac na indukcijsku  ploču štednjaka.

Problem bi se mogao riješiti   rezonantnom induktivnom tehnologija   Qi punjenja   koja  omogućuje punjenje  bez zagrijavanja metala i malo duži raspon punjenja,  no, proizvođači pametnih telefona još ju ne koriste. Nadamo se da hoće.

Antene 

Staklo još uvijek omogućuje da radio valovi  prolaze  prilično lako.  To znači da   primarni LTE signali kao i oni 5G ,  Wi-Fi, Bluetooth, GPS mogu  biti  kvalitetniji bez  širokih i nespretnih izreza  u okvirima  kako bi se  smanjila interferencija metala.

U biti    treba imati na umu da antene ne funkcioniraju samo kao samostalne "antene" u tradicionalnom smislu, već postoji snažna interakcija s ostatkom telefona. U tom smislu staklo ima opet prednost.  Uz to,  i  NFC funkcija  sve raširenija zahtijeva staklenu stražnju stranu   ili  barem rezerviranu jednu RFID   antenu.

Zbog gore navedenih  razloga,  ako ste ljubitelj metalnih kućišta telefona, teško da će te u skorije vrijeme vidjeti jedan takav pametan telefon.  Naravno, ako  razvoj tehnologije može prevladati problem signala,  i bežično punjenje, tada nije nemoguće da metalno kućište ponovno postane popularno.

Negativne strane

Korištenje stakla  povećava cijenu telefona. Ovo staklo nije  jeftino poput onog od kojeg su  izrađene čaše koje kupite u Lidlu ili Ofertisimi,    već posebna   ultra prozirna stakla i kompoziti niske ekspanzije poput Gorilla Glassa.

Od negativnih strana treba istaknuti da je staklo klizavo i rizik pucanja vrlo visok. Uz malo nespretnosti uređaj leti na pod, a tada osim na ekranu  oštećenja i puknuća se mogu vidjeti  i  stražnjem panelu, ili  će te imati katastrofu na obje  strane.  Također staklo je sklono ogrebotinama.  Ako nisu na prvi pogled vidljive, ali u kratkom vremenskom roku bit će sigurno tona  mikro ogrebotina.  


Reci što misliš!