Sci-Tech

FOI Varaždin

Studenti ovog fakulteta ponude za posao dobivaju već prije završetka studija

Studenti ovog fakulteta ponude za posao dobivaju već prije završetka studija

Pogledajte koji su studenti danas najtraženiji i koju im plaću nude poslodavci!

Front-end developer, back-end developer, UX/UI dizajner, konzultant za digitalnu forenziku, stručnjak za upravljanje kvalitetom u IT-u, poslovni analitičar, stručnjak za digitalni marketing, stručnjak za odnose s klijentima…  Vidite se u nekom od ovih zanimanja? Odlično! Studente koji se za njih školuju, posao najčešće čeka još za vrijeme studija!

Centar za podršku studentima i razvoj karijera s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike kontinuirano anketira svoje bivše studente (alumni) s ciljem prikupljanja informacija o tome gdje se njihovi studenti zapošljavaju nakon studija i koliko njih ostaje raditi u poduzećima u kojima su obavili stručnu praksu. Naime, na FOI-ju je stručna praksa obavezna na drugoj godini diplomskih studija Informatike i Ekonomike poduzetništva te na trećoj godini preddiplomskog stručnog studija Primjena informacijske tehnologije u poslovanju.

Zbog izuzetno velikog broja studenata koji prvo zaposlenje pronađu u firmi u kojoj obavljaju obaveznu stručnu praksu (više od 60 posto), na FOI-ju razmišljaju o uvođenju obavezne stručne prakse i na preddiplomskim studijima Informacijski i Poslovni sustavi te Ekonomika poduzetništva.

Koja su zanimanja najtraženija?

Studenti FOI-ja izrazito su traženi na tržištu rada i to ne samo zbog znanja koja stječu na fakultetu, već i zbog kompetencija koje razvijaju kroz nove oblike učenja i poučavanja te izvannastavne aktivnosti.

Danas se FOI-jevci najčešće se zapošljavaju u području razvoja programskih rješenja (mobilne, desktop i web aplikacije), u upravljanju poslovnim procesima, informatičkim uslugama i projektima, u području računalne sigurnosti, marketingu, upravljanju odnosima s klijentima, ljudskim potencijalima i financijsko-bankarskom sektoru.

Iskustva pokazuju da studenti FOI-ja imaju velik potencijal da u svega par godina od početka karijere napreduju do pozicija voditelja timova ili menadžera srednje razine, što nerijetko podrazumijeva plaće i više od 10.000,00 kuna.

Što je poslodavcima važno?

Tvrtke s kojima FOI surađuje u sustavu stručne prakse, a kojih je već sada više od 500 iz cijele Hrvatske, potvrđuju da upravo ta simbioza poslovnih vještina i tehničkih znanja stavlja ove studente na tržištu rada u prednost nad ostalima.

Zato pored tehničkih vještina, posebnu pažnju u obrazovanju mladih posvećuju razvoju poslovnih vještina i generičkih kompetencija, poput pismenog izražavanja, kritičkog razmišljanja, učinkovitog korištenja vremena i sl.

Kroz urede i centre koji su u službi studenata (primjerice Centar za razvoj karijera i podršku studentima, Ured za međunarodnu suradnju, Centar za volontiranje i humanitarni rad…) nastoje ih već od prve godine usmjeriti na dodatni angažman izvan samih obaveza na studiju i na taj način im skrenuti pozornost i uputiti ih na važnost izvannastavnih aktivnosti.

Poslodavci danas u CV-u diplomanta žele vidjeti dodatni angažman i spremnost na profesionalni razvoj izvan strogih akademskih okvira. To im pokazuje koliko je netko spreman dodatno učiti, umrežavati se i usavršavati.

Što je studentima važno?

Iako do sada još nismo proveli neko sveobuhvatno istraživanje, iskustva nam pokazuju da je studentima jako bitna infrastruktura - opremljeni laboratoriji, videokonferencijske dvorane, sustav za elektroničko učenje, bežična mreža te moderno opremljeni prostori za rad.

Osim redovitog pohađanja nastave i polaganja ispita, danas studiranje na FOI-ju, podrazumijeva i nove modele stjecanja znanja i iskustva, stoga nastojimo sve više implementirati nove modele učenja i poučavanja, poput učenja temeljenog na rješavanju konkretnih problema iz prakse.

Primjerice, studenti FOI-ja su upravo prošli mjesec završili s natjecanjem za izradu najbolje marketinške kampanje, a koji su u suradnji s profesorima osmislili djelatnici jednog od partnerskih poduzeća – agencijom za dizajn, programiranje i digitalni marketing Arbona.


Reci što misliš!