Sci-Tech

Kineski klon AirPods (Pro) slušalica? Hvala, ne!

Kineski klon AirPods (Pro) slušalica? Hvala, ne!

Nezavisni testovi pokazali su da u pravilu visoka cijena originalnih Apple slušalica nije samo u plaćanju imena robne marke, već korištenja kvalitetnih komponenti i sigurnosnih standarda.

Osim što je Kina globalni centar za  proizvodnju elektroničkih uređaja svih vrsta,   poznati su i  kao  krivotvoritelji  tih uređaja.  Osobito onih skupih.  Pri tome  paze da ne izrađuju  potpuno identičnu kopiju  već mijenjaju neki detalj i time ne krše zakon.  U biti,  kineski zakon po pitanju krivotvorina je neka siva zona između zapadnjačkih zakona i  slobodnog kopiranja. 

Među lažnjacima su  mnogobrojne varijacije AirPods  (Pro) Bluetooth  slušalica.   Prodaju se više nego dobro. Kako i ne bi kada im je cijena od 30 dolara na više izuzetno atraktivna s obzirom na to da originalne  Appleove koštaju od 1.444,33 kn -1.851,55 kn. Na društvenim mrežama mnogi utjecajni ljudi hvale replike, međutim,  kolika je zapravo njihova kvaliteta?  

Ovih dana to je provjerila ekipa francuskog časopisa 60 Millions de Consommateurs. Naručili su sedam klonova AirPods slušalica različitih cjenovnih kategorija (   između 20 i 65 € ).  Međutim,  uspjeli su provesti testove na samo  tri proizvoda.  Od toga dva  tvrtke TWS (  slušalice dostupne  u Hrvatskoj za kupnju i često reklamirane od kineskih web shopova s EU skladištem)  i  Padear Mini X3 model.    Razlog  je što su jedne od naručenih slušalica  stigle  neispravne (one za 65 eura),  a  ostale su nestale na putu do Francuske.

 

Sva tri klona AirPodsa pokazala su katastrofalnu kvalitetu zvuka, pa čak i one  čiji je  proizvođača  uspio kopirati Apple H1 procesor.  Osim toga,  izmjerena  jačina zvuka jednih slušalica premašila je 10 dB  od dopuštene granice koja iznosi   85  decibela (dB).    Ako takve slušalice koristite mjesecima, postoji rizik  gubitka sluha,  nastanak  poteškoća pri razumijevanju govora u bučnim i u tihim prostorima,  ili  se  može pojaviti  neugodno zujanje u ušima koje u nekim slučajevima  zna biti toliko intenzivno da remeti pažnju i koncentraciju.

Dakle,  ako planirate kupnju krivotvorena  preko web shopova iz Kine ili njihovih   EU skladišta, ili  nekih drugih koji posluju u Hrvatskoj,  imajte na umu da  uglavnom ne udovoljavaju kvaliteti i sigurnosnim standardima. Bolje  je kupiti originalne Apple slušalice ili ako su vam  preskupe  trebali biste  razmotriti modele drugih poznatih marki.  

Primjerice:

Neka i izgledaju drugačije, budu malo skuplje od kineskih klonova,  ali pružit će vam bolju kvalitetu zvuka i sačuvati  sluh. 


Reci što misliš!