Sci-Tech

leglo zaraze

Evo zašto morate čistiti tipkovnicu svakodnevno

Evo zašto morate čistiti tipkovnicu svakodnevno

Ako se nekad pogledali malo bolje u svoju tipkovnicu, to sigurno nije bila slika ugodna oku...

Čistimo svoje domove svakodnevno, ali nekako uvijek preskačemo tipkovnicu koju, vjerojatno, najviše i koristite. Ako okrenete tipkovnicu sigurno će iz nje ispasti svakakve mrvice, ali ono što ne vidite su bakterije i ostala prljavština koja se tamo skriva.

"Naše tipkovnice mogu biti savršen dom za razne bakterije, a ona koja se često tamo skriva voli boraviti u našim ustima, nosu i na našoj koži", kaže Rebecca Park, medicinska sestra i vlasnica portala RemediesForMe.com.

Može li gledanje u ekran utjecati na usporen razvoj mozga kod djeteta? Evo što roditelji moraju znati

Druga je studija pokazala kako dvije bakterije, otporne na lijekove, Enterokok faecium i zlatni stafilokok mogu vrebati s takve površine, a mogu preživjeti i do 24 sata na tipkovnici. "Zvuči užasno, ali ne mora značiti da ju morate baciti i kupiti novu. Bakterije su svuda oko nas i to ne znači da ćete se razboljeti.", naglašava Park.

"Sad kad je to rečeno, ipak se treba spomenuti da ako cijeli dan diramo tipkovnicu pa onda lice, možemo oštetiti kožu. Prljava elektronska oprema je čest uzročnik pojave akni i drugih upalnih procesa", izjavila je dr. Yoram Harth.

U jednoj je studiji sa 300 tipkovnica prikupljen velik broj bakterija, a to uključuje i E coli, a znanstvenici su zaključili kako je prisutnost patogenih bakterija na ovakvim predmetu upozorenje da se iste mogu rukom prenijeti na lice i uzrokovati infekcije. "Slične su bakterije pronađene i na mobitelima, mišu te slušalicama. Ako ih prislanjate uz lice ili ga dirate rukama nakon korištenja ovih predmeta, velika je mogućnost da ćete imati problema s aknama", dodaje te savjetuje kako se prijenos bakterija može prevenirati tako da perete ruke nakon korištenja istih sapunom i toplom vodom. Jednako je važno paziti da ne dirate rukama lice, ali je možda najvažnije da očistite tipkovnicu, prenosi Ordinacija.

Kako očistiti tipkovnicu od prljavština?

Isključit kompjuter ili tipkovnicu iz njega, okrenite ju i dobro istresite. Uzmite vaticu za skidanje šminke, namočite u alkohol ili dezinfekcijsku tekućinu te obrišite između tipki. Ostatak tipkovnice očistite mokrom krpicom.


Reci što misliš!