Sci-Tech

#poslovanje

Apple povećava proizvodnju iPhone 11 za 10% od postojećeg proizvodnog plana

Apple povećava proizvodnju iPhone 11 za 10% od postojećeg proizvodnog plana
Sanja Ledinek

Prema Nikkei Asian Review, Apple je zatražio od partnera da pojačaju proizvodnju iPhonea 11 i 11 Pro za 10 posto te lagano smanje proizvodnju iPhonea 11 Pro Max.

Početne prognoze analitičara ukazivale  su da  potrošačko zanimanje za iPhone 11 vjerojatno će biti ograničeno jer   nije kompatibilan s 5G mrežama.  Izgleda da nisu bili u pravu. Umjesto toga, Apple traži od dobavljača da povećaju proizvodnju  iPhone 11  i 11 Pro modela za 8 milijuna uređaja.  Ovo nije prvi puta da  Apple povećava ili smanjuje proizvodnju  uređaja.  Gotovo je postalo  pravilo. Samo ostaje pitanje koji su razlozi.

Jedan od razloga vjerojatno je  veća potražnja od očekivane.  S obzirom  na pad prodaja iPhonea u  početkom godine za gotovo 25% u odnosu na isto razdoblje 2018.,  Apple je izgleda bio oprezan u narudžbama i naručili su  prvobitno  manje uređaja od prošle godine.

S druge strane Apple je ovogodišnjim  modelima snizio cijene i fokusirao na poboljšanje mogućnosti kamera što uključuje novu tehnologiju za obradu slika nazvanu Deep Fusion koja poboljšava detalje i smanjuje šum.

Nema sumnje, to se vjerojatno svidjelo  fanovima širom svijeta. Među njima su potrošači u Kini. Ova regija je trenutno  jedna od glavnih katalizatora potražnje za iPhoneom 11. U prvim danima prodaja iPhone 11 je bila 3,5 puta uspješnija od Huawei Mate 30 .  

Također jedan od čimbenika povećanja proizvodnje iPhonea 11 mogao bi biti  priprema za blagdansku kupnju. Razlog je što od 15. prosinca nastupa na snagu odluka o 10% poreza na elektroničku robu koja se uvozi iz Kine, a svi iPhone modeli se još uvijek proizvode u toj zemlji.

Eto, bez obzira na razloge i ovo  privremeno  povećanje proizvodnje iPhonea je dobar znak za Apple.  Pa čak su im dionica ove godine porasle gotovo 40%,  što je blizu  rekordnog maksimuma u listopadu 2018. godine.


Reci što misliš!