Sci-Tech

u dolasku

Microsoft Surface Duo mobitel i Neo tablet s dva ekrana

Microsoft Surface Duo mobitel  i Neo tablet s dva ekrana

Microsoft je u svoj ponudi novih Surface uređaja najavio i dva egzotična rješenje. To Surface Duo pametan telefon i tablet Surface Neo, oba s dva ekrana između kojih su šarke koje omogućuje da ih rotirate za 360 °. Međutim, dva su sasvim različita uređaja.

Surface Duo  pametan telefon

Nakon Lumia 950 pametnog telefona lansiranog krajem 2015., sada  Microsoft ima novi Surface Duo uređaj. Međutim,  ne pokreće ga Windows  Mobile sustav  već  konkurentski  Android.  Microsoft je rekao da mu je suradnja s Googleom omogućila dodavanje najboljih elementa  Androida, dok istodobno koristi elemente Windows 10X, novog operativnog sustava dizajniranog za hibridne uređaje s dva zaslona.

Zasloni Surface Duo pametnog telefona  u  otvorenom položaju imaju ukupnu dužinu dijagonale  8,3 inča.  Kad se sklope,   uređaj je  dovoljno   kompaktan da stane u  džep.  Dok je u otvorenom stanju jedan od zaslona pametnog telefona može se koristiti kao kontrolor igre ili kao tipkovnica.  Drugi se prikaz može koristiti  kao postolje za gledanje videozapisa u pejzažnom načinu.  U tom smislu, čini se, Microsoft baca  funkcionalnosti slične Nintendo DS-u.   Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj, odnosno Samsungov pristup,  postići uspjeh kada se pojavi iduće godine u prodaji.

Microsoft Surface Neo

Microsoft Surface Neo je sklopivi tablet s dva 9 inčna zaslona koji radi u novom sustavu Windows 10X s    redizajniranim  Start  izbornikom. U biti je ovaj   uređaj za sada prototip, ali u potpunosti  funkcionalan. Zasloni su   zaštićeni kaljenim staklom Corning Gorilla Glass 6, tako da se ne boje ogrebotina.

Svaki dio tableta ima debljinu od 5,6 mm i  kada je presavijen, nije deblji od  prijenosnog računala srednje klase.  Na stražnjoj strani Surface Neo  nalazi se poseban nosač digitalne olovke Surface Pen koja je u potpunosti kompatibilna s ovim elektroničkim uređajem. Masa  Surface Neo  je  samo 655 grama, tako da ga uvijek možete nositi sa sobom.

Osnova tableta je hibridni procesor Intel Lakefield, jedanaeste generacije o kojem još nema detalja i bit će   objavljen  tijekom 2020. godine.    Samo je poznato da je optimiziran za upravljanje s dva ekrana.    

Cijena novih  uređaja nije poznata.

MOŽDA VAS JOŠ ZANIMA: Microsoft je predstavio gomilu proizvoda pod robnom markom Surface


Reci što misliš!