Sci-Tech

Apple noviteti 2019

iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max s moćnim A13 Bionic čipsetom i kamerama koje su ulovile konkurenciju

iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max s moćnim A13 Bionic čipsetom i kamerama koje su ulovile konkurenciju
Screenshot Yahoo

Tri kamere, noćni način rada, A13 čip i bolje baterije su najvažnije nadogradnje u iPhone 11 seriji.

Nakon što su se  prvi dojmovi slegli, vrijeme je za osvrt na ovogodišnje iPhone 11,  iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max modele. Segmentacija između proizvoda je vrlo jasna iako   imaju  priličan broj istih  specifikacija.  

Dizajn – bez bitnih promjena

Industrijski dizajn je vrlo subjektivno pitanje, ali     iPhone 11 serija    gotovo  nema promjena od 2017. godine. Poboljšana je čvrstoća prednjeg i stražnjeg stakla kojem je dodana nova teksturirana mat završnica, a okvir od nehrđajućeg čelika koji se koristi u skupljim modelima ustupio je mjesto sjajno poliranom aluminijskom okviru u iPhone 11 modelu.

Također je vodootpornost s IP67 porasla na IP68 što znači da mogu biti  uronjeni do 2 metra u vodu   na  30 minuta.  Međutim, sve to ne znači da apsolutno nema razloga zamijeniti iPhone koji sada koristite.

Na prednjoj strani ostao je veliki urez iznad zaslona   koji  skriva  Face ID sustav prepoznavanja lica jer novi modeli  nemaju čitače otiska prsta.  Prepoznavanje lica je brže, a kut gledanja senzora širi. Zahvaljujući tome, oni funkcioniraju čak i kada je uređaj na stolu ispred korisnika. Što se tiče prednje kamere, ona je nova TrueDepth   od 12  MP   i podržava 4K / 60fps i 1080p / 120fps snimanje videozapisa.

A13 Bionic  nema konkurenciju u svojoj klasi 

Apple nije trošio vrijeme na  detalje  o A13 Bionic čipsetu.  Nema sumnje  da je i ove  godine  moćan  procesor.  Apple sigurno nije ispao iz forme po tom pitanju.

A13 Bionic  je 64-bitne arhitekture,  proizvodi se  u drugoj generaciji 7nm procesa.  Ima 8,5 milijardi tranzistora bez modemskog modula. Njegov CPU koristi 2 jezgre visokih performansi  i  4 učinkovite  jezgre, a GPU  također ima 4  jezgre. Apple je  optimizirao raspoređivanje performansi   kako bi izbjegao učestalo aktiviranje velikog broja tranzistora, što ga čini energetski učinkovitijim od  prethodne generacije A12.  Integriran je i koprocesor M13. 

Tako novi A13 u usporedbi s A12, ima CPU  i GPU  performanse povećane za  20 % .   Osim toga  opremljen je  novim 8-jezgrenim neuronskim sustavom   za strojno učenje koji omogućava CPU-u  obavljanje više od 1 bilijun operacija u sekundi.

Kupcima će biti na izbor interna flash memorija kapaciteta  64, 256 i 512 GB.  Ovdje bi napomenuli da  model s kapacitetom od 64 MB ipak nije dobar izbor. Fotografije od 12  MP kao i 4K videozapisi  zauzimaju prostor, kao i napredne iOS aplikacije  ili igre. To bi vas moglo spriječiti da koristiti uređaje u punom potencijalu.

Komunikacija i povezivanje:

LTE,  Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac, Bluetooth 5.0,  GPS A-GPS, Glonass, BeiDou, NFC 

Kamere - moćne video opcije

Najveća pažnja na prezentaciji pripala je foto mogućnostima uređaja. Osim uobičajenih modula,  standardnog (12 MP, 26 mm, f / 1,8, )  i teleobjektiva ( 12 MP, 52 mm, f / 2.0,  s 2x zumiranjem),  Phone 11 Pro i 11 Pro Max  se mogu  pohvaliti i ultra širokokutnom kamerom  (12 MP, 13 mm, f / 2.4) od 120 °.  Glavna i telefoto kamera opremljene su OIS-om.

Aplikacija za kameru redizajnirana je kako bi snimanje postalo još jednostavnije,  a  upotreba trostruke kamere  učinkovitija. Tako je prebacivanje između modula trenutno i može se obaviti tijekom snimanja videa. 

iPhone 11 serija  dobila je  način snimanja pod nazivom super noćni način rada  ("Super Night " ) koji se automatski aktivira kada uređaji prepoznaju određene uvijete u  okolini. Eto, na ovom dijelu Apple lovi konkurenciju,  koja ove komponente ima  u modelima koji koštaju znatno manje.  Isto tako  nema sumnje da su pokupili najbolje iz svijeta Androida i da vlasnici novih  modela će biti zadovoljni, pa  čak i oduševljeni.  Međutim, nisu dodali profesionalnim način  rada u aplikaciji.

Osim toga    HDR sadrži algoritam strojnog učenja  koji čini detalje na fotografijama   bogatijim i prirodnijim.  Neuralni  engine u   A13 podržava tehnologiju obrade slike Deep Fusion pri slabom ili srednjem svjetlu  kako bi se optimizirala tekstura, detalji i šum za svaki piksel.

To se postiže algoritmom koji koristi snagu sustava Apple 13 Bionic.  Prije snimanja, telefon snima 8 slika u pozadini s drugačije postavljenim parametrima. Kad se pritisne gumb okidača, vrijeme ekspozicije se malo povećava. Sustav će tada upotrijebiti sve prikupljene podatke za poboljšanje detalja i uklanjanje buke.

I naravno,  nove značajke mogu se koristiti na svim stražnjim kamerama u seriji iPhone 11, uključujući super širokokutni modul  i teleobjektiv.

Također sve stražnje kamere  snimaju  do 4K 60fps videozapis sa stabilizacijom, dijele informacije o fokusu trenutno korištenih leća na druge leće kako bi  se simulirao pravi zum objektiv za prebacivanje kuta gledanja. Treba svakako pohvaliti da su kamere strogo    kalibrirane kako bi osigurale jednaku ravnotežu bijele boje i reprodukciju boja.

I na kraju,   svjetlina  True Tone bljeskalice povećana je za 30 %. 

iPhone 11

iPhone 11,   dijelom je nasljednik   XR-a  koji  je  postao   najprodavaniji model na svijetu. To je iznenađenje jer su  ga gotovo svi  proglašavali "autsajderom".     Novi model,  dobio je  6,1-inčni Retina LCD   s tehnologijom prikaza prirodne boje True Tone i Haptic Touch specifikacijama.  Taptic Engine i senzor tlaka daju povratne informacije za različite vibracije kad se ekran pritisne.

iPhone 11 nudi kameru s  dvostrukim objektivima. Prvi, širokokutni (26 mm f / 1,8) opremljen je optičkom stabilizacijom slike. Drugi, ultra širok sa žarišnom duljinom od 13 mm i f / 2.4 pruža vidno polje od 120 stupnjeva. Moguće je dvostruko optičko zumiranje. Senzori obiju kamera su 12 MP.

Što se tiče izdržljivosti baterije, Apple je najavio sat vremena više  od iPhonea XR.  Podržava 18 W brzo punjenje i Qi bežično punjenje, ali trebate kupiti dodatni punjač.   Njegovo kućište bit će ponuđeno kupcima na izbor u   crnoj, bijeloj, crvenoj, žutoj, zelenoj i ljubičastoj boj. Usput, iPhone 11 je 50 dolara jeftiniji od svog prethodnika - ovo je iznenađenje.

iPhone 11: glavne specifikacije  

  • 6,1-inčni LCD s rezolucijom 1792 × 828 piksela
  • Kamere

Glavna : 12 MP, 26 mm, f / 1,8, OIS, 6P objektiva,

Ultra širokokutna: 12 MP, 13 mm, kut od 120 °;

f / 2.4, 5P objektiva, bez OIS.

Prednja kamera:  12MP, otvor blende f / 2.2, 

  • Ostalo:  FaceID, Apple Pay  , IP68, 
  • Cijena:  64 GB  - 699, 128 GB - 749 dolara, 256 GB - 849 dolara

iPhone 11 Pro i 11 Pro Max 

Ova dva modela se međusobno razlikuju u duljinama dijagonala AMOLED zaslona

  • iPhone 11 Pro: 5,8-inčni zaslon rezolucije  2436 x 1125 piksela,     458 ppi
  • iPhone 11 Pro Max: 6,5-inčni zaslon rezolucije  2.688 x 1.242 piksela,  456 ppi

AMOLED ekran ima omogućen HDR, kojeg je proizvođač  nazvao Super Retina XDR  i trebao bi donijeti kontrast i kvalitetu prikaza   na osjetno višoj razini.  Maksimalna svjetlina je   1200 nita i kontrast   do 2.000.000: 1.

Na popisu specifikacija je standardno 18W brzo punjenje, podrška Qi bežičnog punjenja. Kod 11 Pro  autonomija baterije  je 4 sata duža od XS, a  11 Pro Max   5 sati  više  od XS Max.   Stereo zvučnici podržani su Dolby Atmos tehnologijom i reproduciraju surround zvuk.

IPhone 11 Pro   s novim iOS 13,  dobio je  posebnu verziju aplikacije FiLMiC Pro, koja je vjerojatno najnaprednija aplikacija za snimanje filmova i  koristiti sve hardverske mogućnosti kamera.   Primjerice,  moći će se istovremeno   snimiti više video zapisa sa sve 4 kamere (uključujući prednju).

U međuvremenu je predstavljena još jedna aplikacija  4XCamera Maker, koja  omogućuje povezivanje do četiri iOS uređaja i međusobno snimanje videozapisa iz više snimaka odjednom.

 iPhone 11 Pro i 11 Pro Max  - dimenzije i  težina 

  • iPhone 11 Pro: 144 x 71,4 x 8,1 mm,    188 g  
  • IPhone 11 Pro Max: 158 x 77,8 x 8,1 mm, 226 g

iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max - cijena


Reci što misliš!