Sci-Tech

Njemačka vlada priprema zakon koji bi omogućio zabranu prometa za "prljave" dizelaše

Njemačka vlada priprema zakon koji bi omogućio zabranu prometa za
Željko Lukunić/PIXSELL

Njemačka vlada i prije odlučujuće sudske presude koja bi sljedećeg tjedna trebala odlučiti o uvođenju zabrane prometa za vozila s motorima na dizelsko gorivo priprema odgovarajuće promjene zakona koje bi stvorile pravni temelj za uvođenje zabrana, javljaju njemački mediji u nedjelju.

„Još ove godine bi trebao biti stvoren jedan novi pravni temelj za uvođenje zabrana na određenim prometnicama u svrhu zaštite zdravlja građana od sitne prašine i štetnih plinova poput dušikovog oksida“, stoji u odgovoru parlamentarnog državnog tajnika Norberta Barthlea na upit zastupnika Zelenih Matthiasa Gastela.
 
Istodobno je ministarstvo prometa priopćilo kako je i dalje najvažniji cilj da se izbjegnu izricanja zabrane prometa u pojedinim dijelovima gradova u kojima je zabilježena previsoka koncentracija dušikovih oksida. Trenutno se u Njemačkoj u 70 gradova bilježe vrijednosti više od onih koje dozvoljava Europska unija.
 
Savezni upravni sud u Leipzigu u utorak donosi odluku o tomu mogu li gradovi i savezne pokrajine uvesti zabrane bez da je to zakonski regulirano na saveznoj razini.
 
Sudovi u Stuttgartu i Duesseldorfu su prošle godine donijeli odluku po kojoj gradovi u borbi za čišći zrak i zdravlje građana smiju uvesti zabrane za vozila s dizel-motorima. Nakon toga su gradovi i savezne pokrajine slučaj uputile na Savezni upravni sud koji treba odlučiti postoje li pravni temelj za uvođenje zabrana.  
 
U pismu Europskoj komisiji aktualna savezna vlada je pored brojnih mjera koje bi pridonijele poboljšanju kvalitete zraka u gradovima, poput ulaganja u ekološki gradski prijevoz, navela i mogućnost uvođenja zabrana na pojedinim „posebno opterećenim“ prometnicama.


Reci što misliš!