Sci-Tech

web preglednici

Microsoftov Edge debelo iza Chromea

Microsoftov Edge debelo iza Chromea
Microsoft promo

Unatoč čestim reklamama kojima Microsoft pokušava dokazati korisnicima koliko je Edge bolji od bilo kojeg drugog internetskog preglednika isti i dalje debelo zaostaje za konkurencijom

Dobro je poznato kako je Microsoft u više navrata plasirao reklame u kojima je uspoređivao Edge s ostalim najpopularnijim internetskim preglednicima – Chromeom i Firefoxom, tvrdeći kako je Edge znatno bolji, brži i manje poguban po bateriju prijenosnih računala.

No, čini se kako reklame nisu urodile željenim rezultatima. Naime, prema podacima tvrtke NetMarketShare Microsoftov Edge koristi tek 4,64% korisnika, unatoč tome što svako računalo s Windowsima 10 sadrži i Microsoftov preglednik. Istine radi, treba navesti kako je Edge u zadnjih mjesec dana osvojio i pokojeg novog korisnika jer mu je tržišno učeće tijekom prosinca 2017. godine iznosilo 4,61%.

Najbolje među korisnicima stoji Googleov Chrome kojeg je tijekom siječnja 2018. godine koristilo 61,41% korisnika. Chrome je također povećao broj korisnika u odnosu na prosinac 2017. godine – sa 50,57%, na prošlomjesečnih 61,41%.

Na drugom mjestu nalazi se Internet Explorer sa 11,84%, a na trećem Mozillin Firefox, koji prema najnovijim podacima drži 10,85% tržišta. No, unatoč tome, veliki je jaz između Chromea i Firefoxa. Microsoftu bi u dobivanju novih Edge korisnika ubuduće mogla pomoći mala smicalica, koju u Redmondu još nazivaju i poslovnom odlukom, doznaje Bug.

Microsoft je odlučio u skorije vrijeme ukinutu Windowse 10 S. Podsjetimo, radi se posebnoj inačici Windowsa 10 koja može pokretati samo aplikacije iz Windows Storea. Prema izvoru, Microsoft je odlučio ukinuti Windows 10 S kao samostalan proizvod u korist takozvanog S Modea koji bi bio po defaultu aktiviran na svim inačicama Windowsa 10 – Home, Enterprise i Pro.

Time bi se osiguralo da se na takvim računalima mogu koristiti samo aplikacije iz Windows Storea što bi dovelo i do porasta broja Edge korisnika, jer na takvim računalima nije moguća instalacija alternativnih preglednika. Dakako, S Mode bi se mogao u svakom trenutku deaktivirati – kupci Windowsa 10 Home besplatno, a kupci Pro inačice uz jednokratnu naknadu od 49 USD kao što je i sada slučaj s nadogradnjom Windowsa 10 S na Windowse 10 Pro.

Microsoftovom Edgeu u korist idu i istraživanja koja su pokazala kako 60% korisnika koji su nabavili računala s Windowsima 10 S je i dalje nastavilo koristiti računala bez nadogradnje na punu inačicu Windowsa s kojom bi dobili podršku i za Win32 aplikacije. Hoće li se omjer snaga u skorije vrijeme promijeniti u Edgeovu korist znat ćemo već kroz koji mjesec kada S Mode i službeno zaživi.


Reci što misliš!