Sci-Tech

Tehnlogija

Poštovani putnici, može malo torture?

Poštovani putnici, može malo torture?

Sigurnosna narukvica bi također trebala zamijeniti ukrcajne karte, sadržavati osobne podatke svakog putnika, pratiti kretanje prtljage svakog putnika te na zapovijed potpuno onesposobiti onoga tko je nosi

Kanadska tvrtka Lamperd Less Lethal, Inc. smislila je zastrašujući, gotovo filmski način za svladavanje potencijalnih otmičara aviona.

Njihova tzv. sigurnosna narukvica radi na istom principu kao i ogrlice za zatvorenike iz znanstveno-fantastičnog trilera Wedlock s Rutgerom Hauerom iz 1991. godine, s tom razlikom da narukvica ipak ne raznese glavu nositelju, nego ga samo "potpuno ošamuti na nekoliko minuta".

Promotivni video na stranici proizvođača sugerira da bi narukvicu trebali nositi svi putnici na svim avionima sve "dok ne stignu na odredište".

Sigurnosna narukvica bi također trebala zamijeniti ukrcajne karte, sadržavati osobne podatke svakog putnika, pratiti kretanje prtljage svakog putnika te na zapovijed potpuno onesposobiti onoga tko je nosi.

Da, dobro ste pročitali, kretanje svakog putnika američka bi vlada nadgledala pomoću GPS-a te ga poput neposlušnog psa elektrošokirala svaki put kad "odluta predaleko".

Viši dužnosnik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti prilično se zagrijao za uređaj koji se vrlo malo razlikuje od policijskog elektrošok-pištolja.

Jasno je da je Elektronička ID narukvica samo drugo, "neutralnije" i "tržišno prihvatljivije" ime za EMD sigurnosnu narukvicu, gdje EMD znači "elektro-mišićni poremećaj". Pogotovo uzmu li se u obzir i "skrivene mogućnosti" koje narukvica pruža.

Paul S. Ruwaldt, iz Uprave za znanost i tehnologiju te Ureda za istraživanje i razvoj američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, pisao je izumitelju ove strašne naprave s kojim se već prije sreo.

"Želim da bude jasno, mi (savezna vlada) smo zainteresirani za imobilizacijsku sigurnosnu narukvicu i s nestrpljenjem očekujemo vašu pismenu ponudu", napisao je Ruwaldt u službenom dopisu.

U drugom dijelu pisma potvrđuje da je "vrlo moguća primjena narukvice u povećanju sigurnosti na civilnim letovima".

Prema Ruwaldtu, narukvica bi, osim "kao uređaj za fizičko onesposobljavanje, mogla služiti i kao sredstvo u ispitivanju osumnjičenih".Lamperd Less Lethal Inc. je i službeno reagirao na objavu vijesti u medijima prije zaključivanja posla te je ponudio dodatno objašnjenje o čemu se tu zapravo radi.

"Želimo raščistiti sve nejasnoće vezane uz sigurnosnu narukvicu na civilnim letovima.

Narukvica ostaje neaktivna sve do situacije otmice aviona. Tek tada će je član posade aviona aktivirati i osposobiti za kaznene mjere - ali samo onih koji trebaju biti onesposobljeni.

Vjerujemo da će putnici, kao i njihove obitelji, skrbnici i osiguravajuća društva pozdraviti uklanjanje opasnosti od otmice zrakoplova.

F-16 na repu aviona neće spriječiti otmicu, nego će prije oboriti letjelicu sa svim putnicima.

Osim mogućnosti aktivacije preko monitora, stjuardese ili stjuardi imat će laserski aktivator za svaku narukvicu i sve što će trebati napraviti je uperiti laser na narukvicu - laserska točka treba biti unutar 25 centimetara od ogrlice kako bi se aktivirala", opisala je svoju mirovnu misiju kanadska tvrtka.

net.hr


Reci što misliš!