Sci-Tech

Znanost

Otkriven planet sličan Zemlji, koji kruži oko zvijezde nalik na Sunce

Otkriven planet sličan Zemlji, koji kruži oko zvijezde nalik na Sunce

Trojica znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu zvijezdu i planet su snimili pomoću teleskopa koji se nalazi u zvjezdarnici Gemini, na Havajima

Znanstvenici su otkrili planet za kojeg vjeruju da je pogodan za život i koji, kako se čini, jednako poput Zemlje, kruži oko zvijezde slične našem Suncu. Zvijezda 1RXS J160929.1-210524 i novootkriveni planet se nalaze izvan Sunčevog sustava, na udaljenosti od oko 500 svjetlosnih godina od Zemlje.

Trojica znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu zvijezdu i planet su snimili pomoću teleskopa koji se nalazi u zvjezdarnici Gemini, na Havajima. Znanstvenici koji su otkrili planet, David Lafreniere, Ray Jayawardhana i Marten H. Van Kerkwijk, rezultate svog istraživanja su objavili u National Geographicu.

"Ovo je po prvi put da smo vidjeli kruti planet, izvan Sunčevog sustava, koji kruži u orbiti oko zvijezde nalik na Sunce. Zasad ne možemo sa sigurnošću potvrditi da je planet za zvijezdu vezan gravitacijom, a uspijemo li u tome, bit će to ogroman korak prema naprijed", rekao je David Lafreniere, jedan od znanstvenika.

Planet je osam puta veći od Jupitera

Novootkriveni planet se nalazi na velikoj udaljenosti od zvijezde - udaljenost je oko 330 puta veća od one između Zemlje i Sunca. Usporedbe radi, najudaljeniji planet u Sunčevom sustavu, Neptun, 30 je puta udaljeniji od Sunca no Zemlja.

Dr. Matt Burleigh, s britanskog Sveučilišta u Leicesteru je rekao kako je pronađeni planet "vrlo dobar kandidat za prvi planet izvan Sunčevog sustava, koji u orbiti kruži oko neke zvijezde". Burleigh je za BBC rekao kako je sad samo potrebno dokazati da zvijezda i planet zajedno putuju svemirom.

Dokazivanje toga bi, smatraju stručnjaci, moglo potrajati i do dvije godine. Zasad je poznato da je planet osam puta veći od Jupitera te da je i mnogo topliji od njega - s temperaturama od 1.500 °C.

 


Reci što misliš!