Sci-Tech

Nasljednik Windowsa 7 već u pripremi

Windows 8 - procurili prvi detalji

Windows 8 - procurili prvi detalji

Microsoft već radi na novoj verziji svog operativnog sustava, kodnog imena Windows 8. To i nije neka tajna kada je poznata činjenica da su Windows 7 bili samo "prijelazna" verzija, a njegov nasljednik - Windows 8 - trebao bi biti veliki korak naprijed.

Na internetu su tako ovih dana procurili i prvi interni dokumeniti koje je Microsoft uputio svojim partnerima, u kojima ih obavještava o nekim planiranim funkcijama novog OS-a.

Najveća novost svakako je Microsoftov plan da za svoj OS ponudinešto što Apple već niz godina nudi korisnicima svojeg OS-a - trgovinu aplikacijama. Windows Storekoncipiran je kao centralno mjesto na kojem će se nalaziti velik broj aplikacija, ali i kao mjesto na kojem će biti moguće nadograditi svoj OS, instalirati novije verzije programa ali i sigurnosnih nadogradnji.

Zanimljiva je informacija da bi se korisnicima Widowsa na ovaj način (napokon) omogućila sinkronizacija podataka sa više računala, što je svakako jedan od znatnijih nedostataka ovog operativnog sustava.

Informacije o ponovnom pisanju kernela i samog izvornog koda Windowsa još nema, ali se vjeruje kako će Microsoft napokon više pažnje posvetiti sigurnosti i stabilnosti samog sustava, iako ista obećanja slušamo za svaku verziju, ali malo optimizma svakako nije na odmet.

Uz gore spomenute informacije, procurili su i neki detalji o novoj verziji preglednika Internet Explorer, i to njegovoj devetoj inačici. Prva beta, kako za stolne tako i mobilne Windowse, trebala bi se pojaviti već u kolovozu, dok se nova verzija Windowsa očekuje krajem slijedeće godine.


Reci što misliš!