Sci-Tech

Hakiranje

Hakeri tijekom vikenda napali YouTube i iTunes

Hakeri tijekom vikenda napali YouTube i iTunes

Google je objavio da je riječ o XSS (cross site scripting) sigurnosnom propustu te da je isti brzo otklonjen

Rijetko se događa da hakeri uspješno napadnu neki servis velik kao YouTube, no ovoga vikenda, osim Googleovog videoservisa, loše je prošao i Appleov servis iTunes

Na YouTubeu hakeri su otkrili način kako da putem komentara na stranici preusmjere posjetitelje na neku drugu stranicu ili pak prikažu neku poruku; najčešće se pojavljivala poruka da je popularni teen pjevač Justin Bieber umro.

Google je objavio da je riječ o XSS (cross site scripting) sigurnosnom propustu te da je isti brzo otklonjen, a neke poruke na popularnom forumu 4chan, čiji članovi često stoje iza ovakvih akcija, daju naslutiti da su upravo 4chanovci pronašli i iskoristili sigurnosni propust.

Što se tiče iTunesa, tu je još uvijek prilično nejasno što se dogodilo: u App Storeu velik broj vijetnamskih aplikacija popeo se preko noći na listama najpopularnijih aplikacija, a pojavili su se i izvještaji o hakiranim iTunes računima korisnika, koje su hakeri koristili za kupovinu tih aplikacija. Apple je iz App Storea uklonio navedene aplikacije, no još nije službeno izjavio u čemu je bio problem.


Reci što misliš!