Sci-Tech

Nakon izdavanja Office 2010 za PC, Microsoft priprema Office 2011 za Mac

Testirali smo nadolazeći Microsoft Office 2011 za Mac

Testirali smo nadolazeći Microsoft Office 2011 za Mac

Iako smo se malo požurili, jer je Microsoft tek objavio beta testiranje nove inačice Office-a za Mac korisnike, i to verzije 2011, donosimo Vam malu recenziju novih mogućnosti.

Dosadašnja praksa i iskustvo Office paketa na Mac platformi uvijek je nekako odskakala od ostatka aplikacija, koje su brze, stabilne i pouzdane. Čini se kako je Microsoft upravo to imao na umu programirajući Office 2011 for Mac, jer su sve testirane aplikacije tek u beta fazi, a pokazuju se kao iznimno brze i stabilne.

Osim što su sve aplikacije doživjele svoje nove verzije, zanimljivo je kako je Microsoft tek u ovoj inačici korisnicima Maca ponudio Outlook, koji je zamijenio dosadašnji Entourage, koji je po svemu bio pomalo zakinut u funkcijama.

Riboni - sveprisutni u Windows verzijama Office paketa, sada su sastavni dio i na Macu. Iako se većina korisnika Offica na PC-u već godinama susreće s ovim "plahtama", nama na Macu stvar je pomalo čudna, jer nismo navikli na korištenje takvog načina rada u Office paketu, ali postoji vrijeme pa ćemo se i mi priviknuti.

Iako Mail.app funkcionira besprijekorno, Microsoft Outlook ipak je sinonim i svojevrsni brand u radu sa emailom, pa nas je posebno oduševila ova aplikacija, koja čak podržava i rad sa .pst fajlovima, koje ista aplikacija koristi u PC verziji, pa je migracija podataka Mac - PC sada potpuno jednostavna.

Iako su sve aplikacije u ovoj verziji Office 2011 izvedene u 32-bitnoj arhitekturi, iz Microsofta su najavili i mogućnost potpune 64-bitne arhitekture, što bi dodatno pridonijelo brzini i stabilnosti.

Word - vjerojatno najkorišteniji uređivač teksta, u ovoj verziji ostavlja dojam iznimno dobre i sposobne aplikacije, što bi svakako i trebao biti, a već nakon pokretanja aplikacija zamjetan je njen čišći dizajn, te  pregledniji način rada. Baza fontova povećana je, ali ipak još nije prilagođena hrvatskom tržištu.

Jedna od glavnih zamjerki korisnika Microsoftovih aplikacija na Macu bila je nemogućnost video razgovora između korisnika Messengera, koja je sada riješena. Doduše, kako je i ova aplikacija u beta fazi, moguće je da će se i tu stvari promijeniti, jer je trenutno omogućeno video pozivanje samo između korisnika Live usluga, sa email adresama unutar live.com i hotmail.com domena. Međutim, uz Messenger, unutar ovog paketa, nalazi se i aplikacija koja ima skoro identičnu upotrebu, samo nosi naziv Communicator. Ova aplikacija nema nikakvih ograničenja povezanih sa Microsoftovim domenama, pa svoj korinički račun koji i inače koristite za Windows Live ili popularnije MSN možete koristiti i tu.

Excel je, baš poput Worda, isto poprimio potpuno novi izgled, te su sve funkcije sada podijeljene na već spomenute ribone, čime je još jednom potvrdio vodeću poziciju aplikacije matematičke namjene, kako na Windows tako i na Mac platformi.

Uz spomenute aplikacije, na Vašeg Maca instalirati će se još nekoliko sitnica, od kojih valja spomenuti trenutno ažuriranu verziju Silverlighta te multimedijalne dodatke Windows Media za Quick time, koji će Vam omogućiti pregledavanje video zapisa formatiranih za Windows Media Player.

Pošto je testirana verzija još uvijek u razvojnoj fazi, sva zapažanja mogu biti promjenjena do izlaska finalne verzije, pa ćemo kada ista ugleda svjetlo dana, još jednom ponoviti recenziju finalne verzije. Ali, dojam kojem se nikako ne možemo oteti je svakako pozitivan, čime je Microsoft svakako učvrstio vodeću poziciju kao proizvođač uredskih aplikacija, barem kada je riječ o svima poznatim aplikacijama.


Reci što misliš!