Sci-Tech

Tehnologija koja je obilježila 2010.

Najbolji gadgeti 2010. godine

Najbolji gadgeti 2010. godine

Ovu su godinu najviše obilježili "pametni" telefoni, tablet računala i 3D tehnologija prikaza

Sasvim je jasno da su ovu godinu obilježili pametni telefoni, tablet računala i 3D tehnologija prikaza.

Apple je imao svoje prste u dvije od tri navedene kategorije. Tvrtka je još jednom uzela postojeći proizvod i učinila ga praktičnim za upotrebu oživjevši tako tržište tablet računala koje je od svojih početaka bilo na aparatima.

Google je s operativnim sustavom Android ove godine ostavio veliki trag na tržištu pametnih telefona, dok je Apple s četvrtim izdanjem iPhonea nastavio svoj uspon.

Microsoft je s operativnim sustavom Windows Phone 7 na tržište stigao tek krajem godine. Zasad se tu radi o počecima nove platforme koja dosta obećava i vjerujemo da će svoj procvat doživjeti već u sljedećoj godini.

Trodimenzionalni prikaz slike je tehnologija koja je u samo nekoliko mjeseci postala sveprisutna. Gotovo svi televizori više klase dobivaju mogućnost 3D prikaza, pojavljuju se prvi fotoaparati i videokamere koji mogu snimati videomaterijali za prikazivanje na takvim televizorima, a tehnologiju polako počinje usvajati i industrija igara.

Dolazak novog iPhonea u prodaju svake je godine jedan od najvećih događaja u svijetu tehnologije. Ove godine je događaj bio veći jer je iPhone 4 estetski značajno izmijenjen, a tu je bila i velika nadogradnja operativnog sustava iOS na verziju 4, koja sada uključuje multitasking. S druge strane, kontroverze oko antene na novom iPhoneu koju je moguće blokirati rukama nisu nimalo zasmetale njegovoj prodaji, a Apple je ponajviše zahvaljujući iPhoneu imao rekordno dobru godinu.

iPad je svakako komad hardvera koji je obilježio 2010. godinu. Društvene mreže su brujale o njemu prije početka prodaje, a posebno nakon što su ga se dokopali prvi korisnici. Još jednom je Apple uzeo postojeću tehnologiju, usavršio je i postigao nevjerojatan uspjeh koji mnogi drugi proizvođači sada pokušavaju kopirati. Microsoft je godinama gurao tablet PC, no krug korisnika ostao je uvijek relativno uzak.

iPad je nanovo započeo doba tablet računala, a njegov uspjeh krije se u tome što su u Appleu shvatili da većina korisnika danas treba računalo za konzumiranje sadržaja, pogotovo u slobodno vrijeme, a tu se iPad pokazao gotovo savršenim.

HTC-ov Desire je zasigurno najpopularniji mobilni telefon tog proizvođača u 2010. godini, no kraj godine nam je donio njegovu veću verziju.

HD nudi istu razlučivost ekrana kao i originalni Desire, 800x480 piksela, ali u dijagonali od 4,3 inča.

Nešto veće dimenzije omogućile su tajvanskom proizvođaču da dodatno stanje kućište telefona koji tako usprkos dimenzijama izgleda vrlo elegantno. Moramo spomenuti i fotoaparat čija razlučivost je narasla na osam megapiksela u odnosu na Desireovih pet.

Microsoft je 2010. godine osvježio svoju konzolu za igranje Xbox 360 i pripremio je za još nekoliko godina prisutnosti na tržištu. Novi izgled konzole savršeno se slaže s novim kontrolerom koji omogućava igraču da igrama upravlja pokretima svojega tijela.

Kinect je krenuo u prodaju krajem ove godine, no već sada bilježi višemilijunski uspjeh. Novi kontroler je pobudio veliko zanimanje u zajednici modifikatora, pa ga već sada možemo vidjeti spojenog na osobna računala. Microsoft je u samom početku burno reagirao, ali se brzo predomislio i pozdravio inovativne načine upotrebe njihova izuma.

Sony se sredinom godine uključio na tržište kompaktnih fotoaparata s izmjenjivim objektivima i visoko kvalitetnim svjetlosnim čipovima. Njihov konj za utrku naziva se Alpha NEX i ima potencijala ozbiljno ugroziti Olympus i Panasonic koji su definirali tu novu kategoriju digitalnih fotoaparata.

NEX cilja na korisnike koji se ne žele hvatati u koštac s manualnim fotografskim postavkama, ali znaju što žele od svojih fotografija i radi to jako dobro. Njegove male dimenzije i povoljna cijena samo mu pomažu. Nedavnim osvježenjem firmwarea Alpha NEX-ovi mogu fotografirati i 3D fotografije.

Godina na izmaku definitivno je godina 3D prikaza. Nakon što se neko duže vrijeme pričalo o toj tehnologiji, pokazivalo demonstracijske primjerke monitora i televizora i uspoređivalo tehnologije, ove je godine pokrenuta masovna proizvodnja i prodaja 3D televizora i monitora. U zagovaranju tehnologije 3D prikaza prednjači Sony, ali ga u stopu prati Panasonic.

Nakon što se Pioneer povukao iz proizvodnje modernih televizora i odlučio kupovati panele drugih proizvođača za svoje proizvode, Panasonic je otkupio njihovu tehnologiju Kuro i proizvodi vrhunske plazma televizore.

Pita li se ovog proizvođača plazma tehnologija je daleko od svoje smrti, a tome svjedoče televizori vrhunske kvalitete prikaza poput modela P50VT20 koji usto podržava i 3D tehnologiju prikaza. Ukoliko niste baš gorljivi fan 3D-a, pogledajte i izvrsni model G20.

Za kraj, nešto posve drukčije. Parrot je proizvođač poznat po Bluetooth slušalicama za mobilne telefone, no na CES-u su pokazali vrlo zanimljiv gadget. AR Drone je bespilotna letjelica kojom se može upravljati iPhoneom.

Letjelica je kreirana kao tehnološki demonstrator za sajam, ali je pobudila toliko interesa da ju je Parrot odlučio početi komercijalno proizvoditi. Prodaja je krenula u jesen ove godine i za 'samo' 2.500 kuna ova letjelica može biti vaša. Napomenut ćemo da AR Drone ima ugrađene dvije videokamere čiju sliku možete primati na zemlji putem Wi-Fija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.