305 RAMAC
Ovako je hard-disk od 5 MB izgledao 1956.
Cijena unajmljivanja IBM-ova sustava RAMAC 305 s 350 diskova za pohranu iznosila je mjesečno 3.200 dolara
U rujnu 1956. godine IBM je predstavio 305 RAMAC, prvo superračunalo s čvrstim diskom (hard disk drive – HDD). Taj hard-disk bio je težak više od tone, a mogao je pohraniti samo 5 MB podataka. Radi se o prvom komercijalnom računalu koje je koristilo pokretnu glavu za čitanje hard-diska koji je bio sastavljen od pedeset 610-milimetarskih ploča, piše net.hr
RAMAC je skraćenica od "Random Access Method of Accounting and
Control", a računalo je bilo namijenjeno izvršavanju zadataka za
poslovne svrhe i to u stvarnom vremenu.
Prosječno vrijeme pristupa podacima kod ovog čvrstog diska iznosilo
je oko 600 milisekundi, što je u tom trenutku izgledalo superbrzo.
Cijena unajmljivanja IBM-ova sustava RAMAC 305 s 350 diskova za
pohranu iznosila je mjesečno 3.200 dolara, što je ekvivalent kupovnoj
cijeni od 160.000 dolara 1957. u SAD-u. Zanimljivo je također da su
inženjeri IBM-a mogli tada proizvesti čak i nešto veći hard-disk od tih 5
MB, međutim odjel marketinga bio je protiv toga jer nisu mogli pronaći
kupca kojemu bi trebao veći kapacitet.
Kao što možete vidjeti na slici, uz ovaj hard-disk trebali biste imati i viličara, a preporučena soba za njegov smještaj trebala bi biti 9 x 15 metara.
net.hr/eZd
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.