Sci-Tech

Zaštita autorskih prava - drugo ime za cenzuru

Amerikanci već godinama gase internetske stranice po čitavom svijetu

Amerikanci već godinama gase internetske stranice po čitavom svijetu

Tijekom zadnjih nekoliko godina Amerikanci su zaplijenili čak 750 domena firmi registriranih izvan SAD-a

Internetska zajednica ostala je šokirana kada je američka vlada zaplijenila domenu Bogdan.com, na kojoj je bila registrirana kanadska online kockarnica i ugasila im stranicu. S obzirom da se radi o firmi registriranoj u Kanadi, Amerikanci nad njom, barem teoretski, ne bi trebali imati nikakve ovlasti.

Sada se međutim pokazuje da to nije izoliran slučaj. Sličnu praksu američka vlada provodi već godinama; tijekom zadnjih nekoliko godina Amerikanci su zaplijenili čak 750 domena firmi registriranih izvan Sjedinjenih Američkih Država i ugasili im internetske stranice!

Ovaj skandalozni podatak za televizijsku postaju Russia Today potvrdio je Nicole Navas, visoki dužnosnik u američkoj carini. Međunarodne domene ugašene su u sklopu operacije "In Our Sites", koju provodi američki ured za carinu i imigraciju. Radi se o akciji osmišljenoj u svrhu gašenja stranica za koje se vjeruje da sudjeluju u distribuciji sadržaja zaštićenog autorskim pravima.

Operacija "In Our Sites" pokrenuta je 2010. godine, ali tada je bilo najavljeno da će se fokusirati samo na domene firmi registriranih u SAD-u. No, u međuvremenu je Amerika "proširila" svoju nadležnost, te počela gasiti i internetske stranice registrirane u inozemstvu.

"Posljedice ovakvih postupaka nisu ništa manje nego zastrašujuće. Svaka organizacija koja posluje s domenama .com, .net, .org, .biz i slično sada se mora zapitati koliko je izložena samovolji američkih regulatora", poručuju iz međunarodne hosting kompanije EasyDNS.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.