Sci-Tech

Operativni sustavi

iOS 10.3. donosi novi datotečni sustav na mobilne uređaje

iOS 10.3. donosi novi datotečni sustav na mobilne uređaje
Ilustracija

Appleovi mobilni uređaji uskoro će dobiti veliku nadogradnju iOS-a i bit će prebačeni na Apple File System (APFS)

Apple je developerima i beta-testerima omogućio pristup najnovijoj inačici iOS-a, brojčane oznake 10.3, za sada još u beti. Iako nije riječ o brojčano velikom skoku, ova inačica mobilnog operacijskog sustava ispod površine će donijeti vrlo značajnu promjenu. S njom će biti ostvaren već ranije najavljeni prelazak Appleovih mobilnih uređaja na novi datotečni sustav, poznat kao Apple File System (APFS).

Očekivalo se da bi se ova tranzicija mogla dogoditi ove godine, ali sa sljedećem "velikom" nadogradnjom – primjerice najesen kada se očekuje potpuno novi iPhone i iOS 11. Međutim, Appleu se s APFS-om očito žuri pa će ga "običnim" korisnicima dati na raspolaganje i prije toga.

Ovaj datotečni sustav prvi puta je predstavljen uz desktop operacijski sustav macOS Sierra. Optimiziran je za rad s flash memorijom, omogućuje jednostavno i sigurno snimanje backup točaka, te primjenjuje naprednu enkripciju i ima ugrađene sustave za očuvanje integriteta pohranjenih podataka. Implementacijom na iOS-u APFS bi trebao u potpunosti zamijeniti gotovo 20 godina stari sustav HFS+, koji je u upotrebi na Macovima od 1998. godine.

Osim APFS-a, iOS 10.3 donosi i nekoliko novih "vidljivih" opcija. Tu su, primjerice, mogućost pronalaženja zagubljene AirPods slušalice, dublja integracija 3D Toucha i CarPlaya, i nekolicina drugih manjih promjena.


Reci što misliš!