Sci-Tech

Prva pomoć

Smoči li vam se mobitel, ovo morate napraviti

Smoči li vam se mobitel, ovo morate napraviti

U pravilu, mobiteli su osjetljive elektroničke naprave, koje treba držati podalje od vlage. Što ako se ipak nađe pod vodom? Ostanite pribrani i slijedite ove upute

Izvadite mobitel iz vode što je prije moguće.

Koliko god da su dobro zaptiveni, raznovrsni otvori (mikrofon, USB i slični) na mobitelu mogu propustiti vodu.
Dugotrajan boravak u vodi (ako ste ga, recimo, ostavili u hlačama tijekom pranja) razlog je za popriličnu uzbunu. Kratkotrajan, ako je na maloj dubini (do pola metra, recimo) može i ne mora oštetiti vaš uređaj.

Nemojte paničariti.

Brzo ga izvadite i isključite, ako je bio uključen. Ako nije, nemojte ga pokušavati uključiti dok ga temeljito ne osušite.
Ako je pao u vodu dok ste ga punili, ne vadite ga iz vode, kako vas ne bi stresla struja. Izvadite osigurač za prostoriju u kojoj se nalazi prvo. Mobitel je važan, ali vaše zdravlje i sigurnost su važniji.

Riješite se vode što je prije moguće.

Položite ga na papirne ručnike ili mekane krpe. Uklonite poklopac, izvadite bateriju. Ključno je da to napravite, i to brzo, zato što će brojni dijelovi mobitela preživjeti uranjanje u vodu ako nisu spojeni na izvor električne energije u tom trenutku.

Možete provjeriti je li voda nanijela štetu ili nije. Pogledajte u kut u blizini mjesta gdje se baterija nalazi - trebali bi vidjeti bijeli kvadrat ili krug, s ili bez crvenih linija. Ako je roza ili crven, oštećen je.

Idući korak - uklonite karticu SIM.

One mogu preživjeti dodir s vodom, no mudro ih je izvaditi što prije, kako ne bi riskirali gubitak telefonskih brojeva i drugih podataka koje držite na njoj. Obrišite ju i ostavite da se dobro osuši prije no što ju vratite u mobitel.

Nakon toga uklonite sve ostalo, poput slušalica, memorijskih kartica i slično. Otvorite sve poklopce, kako bi omogućili sušenje.


Počistite prašinu i prljavštinu, pa vratite bateriju u mobitel.

Pokušajte ga uključiti, pazeći pritom na to ispušta li čudne zvukove i ponaša li se kako treba.

Ako je potpuno suh i svejedno se ne da uključiti, pokušajte ga spojiti na punjač. Ako proradi, vjerojatno trebate zamijeniti bateriju. Ako ne, vrijeme je za posjet ovlaštenom servisu. Recite im što se dogodilo i što ste poduzeli dosad. To će im biti korisno.

I, osim ako niste za to obučeni, nikad nemojte sami rastavljati mobitel, prenosi WikiHow


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.