Sci-Tech

U Iranu uhićenja zbog vrijeđanja na društvenim mrežama

 U Iranu uhićenja zbog vrijeđanja na društvenim mrežama

Jedanaest Iranaca uhićeno je u pokrajini Širaz jer su širili "uvredljive" sms poruke na račun osnivača Islamske republike ajatolaha Ruholaha Homeinija, objavio je u ponedjeljak tisak.

Do objave uhićenja dolazi nakon obavijesti sudske vlasti o zabrani pristupa nekim mobilnim aplikacijama radi blokiranja uvredljivih sms-ova koje se smatra prekršajima.

"Nakon nadziranja društvenih mreža koje se koriste na mobitelima poput WhatsApp, Viber, Line i Tango 11 osoba je uhićeno. Priznale su svoju pogrešku", izjavio je zapovjednik Čuvara revolucije Širaza general Esmail Mohebipour kojeg citira dnevnik Haft-e Sobh.

U subotu je iransko pravosuđe dalo mjesec dana vladi da "zabrani i nadzire" Viber, Tango i WhatsApp, nakon upućivanja poruka koje se smatraju uvredljivima spram čelnika u zemlji, sadašnjih i prošlih.

"Ozbiljno smatramo da treba blokirati kažnjivi sadržaj društvenih mreža ali zabraniti te mreže je druga priča", rekao je ministar telekomunikacija Mahmud Vaezi, kojega u ponedjeljak citira agencija Fars.

Dodao je da inženjeri ministarstva "rade" na tom pitanju kako bi mogli filtrirati kažnjivi sadržaj društvenih mreža.

Glasnogovornik sudske vlasti potvrdio je da "ministarstvo telekomunikacija radi na tom pitanju".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.