Sci-Tech

Varaždinski haker kažnjen - humanitarnim radom

Varaždinski haker kažnjen - humanitarnim radom

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu naložilo je 19-godišnjaku s područja Varaždina posebnu obvezu da se uključi u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od 50 sati.

 

Na ovu je kaznu upućen zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe naprava i neovlaštenog presretanja računalnih podataka, kako ih definira Kazneni zakon Republike Hrvatske.

Postoji osnovana sumnja da je od ožujka 2011. do svibnja 2014. Godine ovaj mlađi punoljetnik izradio maliciozni program kojim si je omogućio neovlašten pristup tuđim računalima putem Interneta, te takav program postavio na chatu jedne mrežne igre, pa ga je više igrača te igre instaliralo i ne znajući to, njime zarazilo svoja računala, stoji u priopćenju DORH-a.

Na opisani način osnovano se sumnja da je osumnjičenik neovlašteno, bez znanja i pristanka korisnika zaraženih računala, pristupao i presnimavao podatke s tuđih računala te na svoj korisnički račun prebacivao virtualne resurse iz mrežne igre, a program je koristio i za preuzimanje fotografija s web kamera zaraženih korisnika računala.

Ostali detalji koji bi uključivali vrstu malicioznog programa (kakvih na crnom tržištu ima i na prodaju), broj oštećenih osoba, ili ime igre putem koje je dovitljivi Varaždinac hakirao suigrače, nisu objavljeni.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.