Sci-Tech

Googleov mali pametni auto ovog ljeta ide na javne ceste

Googleov mali pametni auto ovog ljeta ide na javne ceste

Google nam je prije skoro godinu dana prikazao kako će izgledati njihov samovozeći automobil, a sada su objavili da su spremni s testnog poligona krenuti u javni promet. 

Ovog ljeta tako će se nekoliko prototipa malenog auta, koji izgleda kao igračka, naći na cestama oko Mountain Viewa u Kaliforniji.

No, neće automobili biti potpuno sami. Ovo su verzije koje kao i veći Lexusi imaju vozača (koji je ovdje za svaki slučaj) te volan i kočnice. Google ipak želi dokazati da su ovi automobili sigurni i izbjeći nesreće. Prije nekoliko dana objavili su da su njihovi automobili sudjelovali u 11 sudara, ali da niti za jedan nisu bili krivi.

Što se tiče malenog auta, svima je brzina limitirana na 40 km/h, a Google želi prikupiti podatke o tome kako će auto reagirati na izazove stvarnog prometa, gužve, radove na cesti. U sljedećim godinama tako planiraju malene pilot projekte gdje će vidjeti i što ljudi sve očekuju od ovakvih automobila. 

Za ovaj test koristit će isti softver kao i flota pametnih Lexusa RX450h. Ta je flota dosad iza sebe ostavila skoro 1,6 milijuna kilometara, a tjedno prelaze oko 16.000 kilometara.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.