Sci-Tech

Ukradeni privatni podaci o 7% Amerikanaca

Ukradeni privatni podaci o 7% Amerikanaca

Veliki skandal s hakerskom krađom podataka o državnim službenicima SAD-a dobio je ovog tjedna i svoj nastavak. Federalna kadrovska služba (Office of Personnel Management - OPM) otkrila je da je osim nešto više od 4 milijuna zaposlenika federalnih službi, još barem 21,5 milijun američkih državljana bilo metom tog napada.

 

Prema posljednjim podacima, hakeri su uspjeli ukrasti gomilu privatnih podataka koji se tiču čak 22,1 milijuna državljana SAD-a (neki građani spadaju i u prvu i u drugu skupinu, pa je zbog toga ovaj ukupni broj pogođenih nešto manji).

Naime, osim do zaposlenika u federalnim tijelima i agencijama, hakiranje je zlonamjernike dovelo i do podataka o svim građanima koji su iz nekog razloga prolazili kroz sigurnosne provjere od strane vlasti.  Ukupna je šteta golema - ukradeni podaci odnose se na oko 7% svih građana SAD-a.

Iz ovog je razloga, ali i zbog političkih pritisaka, ravnateljica kadrovske službe OPM Katherine Archuleta podnijela ostavku na svoju funkciju. Naslijedit će je Beth Cobert, koja je trenutno u Bijeloj kući zadužena za budžet i financije.

Što se tiče istrage, SAD i dalje inzistiraju na tome da je ovaj hakerski upad djelo kineskih hakera, dok službeni Pyongyang tvrdi da su te optužbe apsurdne.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.