Sci-Tech

Obama zbog hakerskih napada razmatra sankcije protiv Kine

Obama zbog hakerskih napada razmatra sankcije protiv Kine

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država ozbiljno razmatraju uvođenje oštrih sankcija usmjerenih ka kineskim kompanijama koje su profitirale od hakerskih napada na američke organizacije i pojedince, objavio je Washington Post.

 

U posljednje vrijeme česti su upadi kineskih hakera u informacijske sustave u SAD-u, od kojih je najveći otkriven početkom ljeta. U tom napadu ukradeni su tajni podaci o svim američkim bivšim i sadašnjim državnim službenicima.

Osim napada usmjerenih na državne agencije, kineski hakeri često napadaju i energetske kompanije i ostale industrije od nacionalnog interesa, ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a. Iz svih ovih razloga američki bi predsjednik Barack Obama mogao u sljedećih dva tjedna donijeti odluku o sankcijama.

O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da bi spomenute ekonomske sankcije mogle biti uvedene samo koji tjedan prije najavljenog službenog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Washingtonu. Iz Bijele kuće o mogućim drastičnim potezima usmjerenim prema jednom od najvećih trgovačkih partnera SAD-a još uvijek nema službenih informacija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.