Sci-Tech

Google krši pravila tržišnog natjecanja u Rusiji

Google krši pravila tržišnog natjecanja u Rusiji

Rusko tijelo za borbu protiv monopola (FAS) objavilo je kako Google zloupotrebljava svoju dominantnu tržišnu poziciju.

U slučaju koji je pokrenuo ruski konkurent Yandex zaključeno je kako je Google prekršio zakone vežući određene aplikacije uz svoj operacijski sustav za mobilne uređaje, te mu prijeti kazna do 15% ukupnih prihoda prošle godine na području Rusije. FAS je odbio specificirati iznos prihoda na koji se kazna odnosi, navodeći kako je to poslovna tajna, no istaknuli su kako će Google će morati platiti kaznu i promijeniti način rada, ili će riskirati nove kazne ako se kršenje zakona nastavi.


Yandex je dominantna tražilica na ruskom tržištu, no porastom popularnosti mobilnih uređaja temeljenih na Androidu njegov udio je znatno pao. Stoga su u Yandexu podigli tužbu protiv Googlea navodeći kako vezanjem svojih aplikacija i usluga uz Android, odnosno obvezom instalacije Googleove tražilice kao početno zadane i postavljanjem ikona za Googleove aplikacije na najbolje pozicije, onemogućuje pošteno tržišno natjecanje. U istrazi je također ustanovljeno postojanje dogovora kojima se među početno instalirane aplikacije zabranjuje postavljanje aplikacija kojima se konkurira Googleovim uslugama.


U Googleu Russia objavili su kako će analizirati odluku, a za sada nemaju dodatnih komentara. Predstavnici Yandexa su naravno podržali ovu odluku, ističući kako će ona omogućiti ponovnu uspostavu konkurencije na tržištu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.