Sci-Tech

Međunarodna svemirska postaja

Ruski kozmonauti s ISS-a bacili prema Zemlji USB stick s porukama za Rusiju

Ruski kozmonauti s ISS-a bacili prema Zemlji USB stick s porukama za Rusiju

Dvojica ruskih kozmonauta izašla su iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) u svemirsku šetnju i bacila su prema Zemlji paket za Rusiju s USB stickom na kojemu su poruke i snimke vezane uz 70. obljetnicu ruskog Dana pobjede, prenose u četvrtak agencije.

Paket je bačen dok je ISS bio 400 kilometara iznad Tihog oceana i i trebao bi za nekoliko tjedana ući u Zemljinu atmosferu. NASA kaže da paket neće predstavljati prijetnju svemirskom laboratoriju.

Svemirska šetnja Sergeja Volkova i Jurija Malenčenka druga je u 2016. U šetnji su proveli 4 sata i 45 minuta, završivši posao 45 minuta ranije. Prikupili su i uzorke sjemenja i spora koje se nalaze na vanjskim stijenkama ISS-a kako bi se po povratku na Zemlju mogli proučavati.

Instalirali su dodatnu opremu na Međunarodnu svemirsku postaju.

Šetnja 15. siječnja u kojoj su bili Britanac Tim Peake i Amerikanac Tim Kopra prekinuta je zbog problema s Koprinom kacigom koja je počela propuštati vodu.

Volkov i Malenčenko obukli su svemirska odijela i otvorili vrata postaje u 12.55 sati po srednjoeuropskom vremenu. Volkov je izašao prvi, a Malenčenko mu se u šetnji priključio oko 13.30 sati.

Ruski kozmonauti instalirali su nekoliko uređaja na modulima Ruska zvijezda i Poisk.

Idući zadatak je na trup ISS-a postaviti uređaje koji bi astronautima trebali olakšati buduće svemirske šetnje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.