Sci-Tech

Operativni sustavi

Android vodeći u Kini, a iOS raste u Europi

Android vodeći u Kini, a iOS raste u Europi
Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

U podacima tvrtke Kantar Wordpanel za tri mjeseca zaključno sa studenim 2016. godine vidljiva je dominacija Androida u Kini te njegov lagani pad u Europi i SAD-u

Tvrtka Kantar Wordpanel objavila je svježe podatke o rasprostranjenosti pojedinih operativnih sustavima za mobilne uređaje. Podaci se odnose na razdoblje od tri mjeseca, zaključno sa mjesecom studenim 2016. godine, javlja Bug.

Vidljiva je dominacija operativnog sustava Android u Kini, rast od 7,2% na godišnjoj razini bio je dovoljan za tržišni udio od 79,9% na tamošnjem tržištu. Ipak, Appleov iPhone 7 je najprodavaniji mobilni uređaj u Kini s tržišnim udjelom od 6,6%, dok iOS ima tržišni udio od 19,9%.

Android bilježi lagani pad tržišnog udjela na većini europskih tržišta (izuzev Njemačke i Italije) te u SAD-u, no ipak Android je i dalje vodeći na svim navedenim tržištima i takvo stanje će se još dugo zadržati. S druge strane, iOS bilježi rast na matičnom američkom, ali i na europskom tržištu (izuzev Njemačke) te je i dalje vodeći mobilni operativni sustav na japanskom tržištu s udjelom od 53,7%.


Reci što misliš!