Sci-Tech

Dobar pokušaj

Oprez! Ne nasjedajte na lažni Facebookov pregled godine

Oprez! Ne nasjedajte na lažni Facebookov pregled godine
Photos.com

Video pregled godine na izmaku na najvećoj društvenoj mreži svijeta može biti zabavan, ali pripazite - samo je jedna aplikacija autentična i pouzdano sigurna za korištenje

Kao i prijašnjih godina, Facebook nam tijekom prosinca nudi kratak video s pregledom najznačajnijih (barem kako ih on vidi) trenutaka zabilježenih u vidu objava i fotografija tijekom boravka na njegovim stranicama.

Očekivano, i ove godine taj dobronamjerni pokušaj Marka Zuckerberga i društva da nas razvesele ne prolazi bez pokušaja prijevare. Pojavile su se tako objave i aplikacije u kojima se tvrdi kako morate lajkati neku stranicu, podijeliti objavu ili ju komentirati kako bi došli do svog video pregleda 2016.

To, naravno, nema veze s istinom. Do značajke Year in Review možete doći bez toga - dovoljno je otići na Facebook.com/yearinreview2016. U stvari, Facebook će vam ju vjerojatno sam ponuditi prije no što bilo što napravite. 

Stoga nemojte nasjedati na lažne pozive u kojima se od vas traži da nešto poduzmete. Naročito nemojte ostavljati osjetljive osobne podatke poput lozinki i preuzimati te instalirati softver iz izvora u koji nemate apsolutno povjerenje. Namjere ljudi koji se time bave u pravilu nisu dobre, a često niti bezazlene.


Reci što misliš!