Sci-Tech

Znanstvena olimpijada

Hrvatski učenici osvojili medalje na prirodoslovnoj olimpijadi na Baliju

Hrvatski učenici osvojili medalje na prirodoslovnoj olimpijadi na Baliju
Photos

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih međunarodno je natjecanje učenika do 16 godina starosti u znanju iz prirodoslovnih predmeta

Hrvatski učenici osvojili su jednu srebrnu i pet brončanih medalja na 13. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih održanoj u na Baliju u Indoneziji, koja se održava od 2. do 11. prosinca.

O zapaženom uspjehu hrvatskih učenika priopćenjem su u subotu izvijestili mentori tog učeničkog nacionalnog tima.

Učenik Darijan Gudelj (III. gimnazija, Split) osvojio je srebrnu, a učenici Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split), Barbara Sumić (III. gimnazija, Split), Luka Kraljević (XV. Gimnazija, Zagreb), Ema Moškatelo (XV. Gimnazija, Zagreb) i Andrea Križanić (Prva gimnazija, Varaždin) osvojili su brončane medalje.

Tim je odličjima, ističu mentori, nacionalni tim pokazao odlično znanje iz fizike, kemije i biologije u konkurenciji 48 zemalja i oko 480 natjecatelja iz cijelog svijeta.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih međunarodno je natjecanje učenika do 16 godina starosti u znanju iz prirodoslovnih predmeta. Natjecanje se odvijalo tijekom tri dana s danom odmora između.

Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani tim natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati kulturne i prirodne znamenitosti Balija, družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta te sudjelovati u sportskim nadmetanjima.

Članovi hrvatskog nacionalnog tima izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2015./16.) i dodatnog testiranja koje je tijekom proteklog lipnja provedeno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Sudjelovanje učenika na ovogodišnjoj olimpijadi omogućilo je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a potporu je dao i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu čiji su nastavnici Filip Torić, Branimir Bertoša i Andreja Lucić sudjelovali u pripremama učenika te putovali s njima na Olimpijadu u svojstvu mentora iz fizike, kemije i biologije, stoji u priopćenju.


Reci što misliš!