Sci-Tech

Google sve čuje i snima

Sve vaše Google glasovne pretrage su online i dostupne na klik mišem

Sve vaše Google glasovne pretrage su online i dostupne na klik mišem

Googleove pretraživačke mogućnosti su ponekad uistinu i transparentne i jezive - koliko dobro obavljaju svoju zadaću. Kako bi to bilo moguće, ovaj IT div prikuplja i analizira goleme količine podataka, među kojima je i glas korisnika koji se služio glasovnim pretraživanjem na računalu ili mobitelu.

 

Koliko toga je Google spremio za analizu moguće je vidjeti u povijesti glasovnih pretraživanja, smještenih u drugi segment od ostatka podataka. Stvar je dostupna na  linku, gdje se korisnika jasno informira kako samo on može vidjeti ove podatke te da oni pomažu Googleu prepoznati njegov glas i poboljšati prepoznavanje govora općenito.

Jeziva stvar u cijeloj priči nije tek snimanje tih pretraga, već su se mnogi u medijima ovih dana iznenadili kako među uobičajenim podacima zna biti i drugog materijala - bilo da je riječ o potpunoj tišini ili snimljenom materijalu koji nije vezan za pretragu.

A tu je, naravno, i pomalo isprazna atmosfera pri slušanju vlastitog glasa kako daje upit moćnoj Google tražilici. Opet, korisnici su u potpunoj kontroli - i mogu izbrisati sve što žele ili onemogućiti snimanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.