Sci-Tech

Među najbrže rastućim kompanijama

Slavonski softveraši među najbrže rastućim kompanijama srednje Europe

Slavonski softveraši među najbrže rastućim kompanijama srednje Europe

Slavonska softverska kompanija Gauss Development ove je godine ušla na listu 50 najbrže rastućih kompanija srednje Europe koju objavljuje Deloitte.

 

Imaju urede u Vukovaru i Osijeku, a u nekoliko godina porasli su na čak 80 zaposlenih. Među najbrže rastućim kompanijama, na 19. mjestu, našli su se zahvaljujući rastu prihoda sa 634 tisuće kuna 2012. godine, na više od pet milijuna u 2015. godini, odnosno 736 posto. Bave se razvojem web i mobilnih aplikacija, kao i poslovnih rješenja za e-commerce, a do sada su završili više od 350 projekata.

Ivan Lozančić, izvršni direktor Gauss Developmenta za Index kaže da su im klijenti različitih profila, te da su ove godine izjednačili intenzitet rada na stranom i domaćem tržištu, s time da dodatno žele pojačati izvoz.

"Naši dosadašnji klijenti dolaze iz različitih djelatnosti, od malih tvrtki do top brandova iz područja zdravstva, transporta, proizvodnih djelatnosti, marketinga, prodaje, turizma, mediji, državne institucije. Izlaz na vanjsko tržište realizirali smo kroz projekte s klijentima iz Austrije, SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Slovenije, Slovačke i Švicarske. Ove godine smo izjednačili intenzitet rada na domaćem i stranom tržištu, a u narednom razdoblju težimo još većem izvoznom rezultatu", kaže Lozančić.

U nekoliko godina do više od 80 zaposlenih

Krenuli su prije nekoliko godina s timom od devet ljudi, da bi danas došli do više od 80 zaposlenih stručnjaka.

"Većina zaposlenika koji su od početka u tvrtki su napustili sigurne poslove i krenuli u nešto novo iz čistog entuzijazma i želje za promjenom. Ideja za pokretanjem tvrtke za razvoj softvera u razdoblju kada su brojne tvrtke u tom segmentu stavile ključ u bravu slijedom krize i nefleksibilnosti prema tržišnim promjenama bio je velik korak za osnivače tvrtke. Ulazak u novu tvrtku napuštanjem sigurnog posla zaposlenicima je bio dodatni motiv da zajedničkim ulogom vremena i znanja stvorimo nešto vrijedno i veliko. Put prema uspjehu u našoj branši može biti strelovit, kakav smo iskusili na vlastitom iskustvu, uz brojne izazove koje donosi ovako velika ekspanzija. Interna reorganizacija, kontinuitet u edukaciji i napretku zaposlenika te proboj na nova tržišta dio je naše svakodnevice što nam posao čini dinamičnim i što nas gura naprijed kako bi ovaj veliki poslovni sustav kakav smo postali što bolje funkcionirao", kaže Lozančić.

Uredi u Osijeku i Vukovaru

Gauss Development u Hrvatskoj ima urede u Vukovaru i Osijeku. Razvojni tim je u Osijeku, dok je Vukovaru smještena administracija, knjigovodstvo i konzalting. Usprkos prilično lošoj ekonomskoj situaciji u Slavoniji, i masovnom iseljavanju, softverska industrija na tom području ima potpuno suprotan trend. Krajem prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji bilo je registrirano 109 softverskih tvrtki s 420 zaposlenih. Od 2011. godine broj softverskih tvrtki na tom području povećao se za 76 posto, a broj zaposlenih porastao je za 70 posto.

Lozančić kaže da su inicijalno imali ideju kompletan razvojni tim smjestiti u Vukovar, no uspjeli su pronaći adekvatne kadrove za potporu poslovanju, dok su softveraši smješteni u Osijeku. Problem manjka odgovarajućih zaposlenika na tržištu pokušavaju sami riješiti kroz interne edukacije.

"Razvoj softverske industrije svakim danom otkriva nove aspekte neiskorištenog potencijala u Slavoniji, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Za ovu industriju lokacija nije presudna, pogotovo kada se osigura izlaz na strano tržište koji je i dalje vrlo poželjan unatoč velikom potencijalu i na području naše države. Inicijalna ideja s kojom smo krenuli je uspostava velikog tima za razvoj u Vukovaru, što nismo uspjeli u potpunosti realizirati slijedom nedostatka kadra. U Vukovaru imamo ured za administraciju, knjigovodstvo i konzalting s kojim smo izrazito zadovoljni i koji vrlo uspješno funkcionira. To je dio poslovanja za koji smo uspjeli pronaći adekvatne kadrove i koji obavljaju vrlo važan dio posla za nas.

Dio za razvoj je trenutno lociran u poslovnici u Osijeku, gdje smo okupili izuzetne mlade ljude koji su kroz ovih pet godina poslovanja ostvarili velik napredak i pridonijeli rastu tvrtke. Konstantno širimo naše poslovanje, uz internu edukaciju zaposlenika koja je postala sastavni dio tvrtke. Manjak znanja i kvalificiranih kadrova rješavamo kroz vlastiti sustav mentorstva i inkubacije kroz tvrtku. Ne postoje nikakva ograničenja da Vukovar ili bilo koji drugi grad postane grad softvera, ali je za to potrebna velika motivacija mladih ljudi za učenjem i ostankom u gradu", zaključuje Lozančić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.