Politika

dopis

Iz Akcije mladih stigla su četiri nefinancijska prijedloga gradskoj vlasti

Iz Akcije mladih stigla su četiri nefinancijska prijedloga gradskoj vlasti
Šime Zelić/PIXSELL

Priopćenje Ante Rubeše, gradskog vijećnika Akcije mladih, prenosimo u cijelosti:

Poštovani sugrađani, obraćamo vam se povodom Gradonačelnikovog apela gradskim vijećnicima, kako bi nakon tri godine mučnih iskustava napokon u jednoj uljuđenoj, skoro pa gospodskoj atmosferi, kakva i priliči našem Gradu, na vrijeme predali svoje zahtjeve, koji bi onda pronašli svoje mjesto u toliko zahtijevanoj, ravnoteži proračuna. Nakon tri godine možda po prvi put izražavamo svoje zadovoljstvo dinamikom primjene niza naših, mahom socijalnih amandmana, koji su postali dio ovogodišnjeg proračuna. S ponosom možemo reći da smo možda jedina stranka u svijetu, koja je u potpunosti ispunila svoj izborni program te tako dokazali da stojimo iza svojih riječi. Naš cilj je uvijek bio političkim djelovanjem podići kvalitetu života svim građanima. Iako bi nam politički bilo mudrije čekati prosinac i proračunsku sjednicu, ne možemo se oteti dojmu da su ovo možda zadnji trenutci narodne vlasti u Gradskom vijeću te da je naša politička odgovornost iskoristiti je, kako bi našim građanima bar na kratko vrijeme pokazali, kako bi se stvari promijenile na bolje kad bi mi, Zadrani imali izvršnu vlast.

Nezainteresiranosti i bezidejnost u trenutku kad su ulozi najveći, samo govori o hrabrosti pojedinaca, a zapravo je priča o kukavicama. Za nas se može svašta reći ali da smo kukavice teško, stoga upravo jer su sad ulozi najveći, iznosimo četiri nefinancijska prijedloga izvršnoj vlasti, kako bi po njihovom mogućem izvršenju pristupili onom, financijskom dijelu ravnoteže samog proračuna.

Prvi: Prostorni plan.

Iako su obavljene sve zakonske prepreke, kako bi Prostorni plan postao točka dnevnog reda te unatoč neistinama pročelnika Gverića, kako će plan biti gotov do rujna, tražimo od gradonačelnika jasan odgovor kad, koji mjesec, koji dan će plan doći na vijeće? Sve one floskule o velikom broju prigovora, koje više manje zadiru u povećanje građevinske zone, dva službenika „iskrižaju“ u jedno popodne jer ovim prijedlogom nije predviđeno povećanje građevinske zone ni za milimetar. Najava novih uvida i rasprava zbog tobože velikih promjena uzrokovanih prigovorima, samo govori o tome kako je provizija postala konstanta ovog krnjeg sustava.

Drugi: Zabrana izdavanja novih rješenja za apartmane za najam u turizmu u stambenim zgradama

Tražimo od gradonačelnika da pokrene proceduru zabrane izdavanja novih rješenja za iznajmljivanje apartmana u turizmu u stambenim zgradama. Smatramo da se grad pretvorio u jedan veliki apartman i da polako gubi dušu i mediteranski štih koji je nekad imao. Popuštanje uvjeta gradnje, kako bi anulirali krizu 2008. g., u prijevodu olakšanje uvjeta za podmazivanje službenika, kako bi dozvolili nered u prostoru i započeli opsežnu betonizaciju nekoć najzelenije oaze u Dalmaciji. Jedino kome smo postali atraktivni tim popuštanjem su ogranci građevinskih mafija, koje vjerujem teško zarađeni novac peru izgradnjom višekatnica u naseljima s obiteljskim kućama. Zabranom registracije novih turističkih kapaciteta u stambenim zgradama vjerujemo normalizirala bi se cijena cjelogodišnjeg najma, koji više koriste domaći ljudi, studenti i mlade obitelji, a i rastjerala bi se ova banda, čiji šporki novac definira zadarski građevinski boom. Zabrana ne znači da svi postojeći neće moći iznajmljivati u turističke svrhe, samo se neće moći registrirati novi osim specijaliziranih kao što su Hoteli i sl.

Treći: Park Maraska i Park Žmirići botanički vrtovi Grada Zadra

Ako u dogledno vrijeme ne namjeravamo srušiti Mamuticu ili pola Borika predlažemo da pokušamo zaštiti ono što je još ostalo, a pokušava se uništiti. Naravno da bi proglašenjem prvim Zadarskim botaničkim vrtom Maraska Park bio isključen iz projekta maritimnog muzeja. 7 tis. m2 HAZU akademije je sasvim dovoljno za taj nekakav muzej ako se to ikada i realizira. Park Žmirići odnosno vjerujemo budući botanički vrt već ima spremnu i razrađenu dokumentaciju, koju su pripremili građani, koji su se organizirali u Društvo prijatelja Parka Žmirići. Za botanički vrt nisu potrebna nikakva financijska sredstva i koja bi to tek bila priča, kada bi vrtove zasadili i izgradili sami građani. Nadamo se da će se nakon uspješnog mirnog prosvjeda i građani predjela Maraska udružiti u pravno tijelo, kojemu će gradonačelnik dati Park na korištenje s ciljem da Park pretvore u botanički vrt. Jedino što tražimo u ovom trenutku, a iziskuje financijska sredstva je gusti drvored čempresa, koji bi gradska tvrtka Nasadi trebala posaditi u parku Maraska uz novoizgrađeni zid Dogus grupe. Gusti drvored čempresa bi pored fizičke barijere sprječavao goste hotela da ne ometaju građane, koji su došli posjetiti botanički vrt.

Četvrti: Prenamjena zgrade srednje Ekonomske i Turističke škole u Osnovnu školu

Predlažemo da se Ekonomska i Turistička Srednja škola preseli negdje bliže gradu, gdje su i ostali srednjoškolci, a da zgrada na Boriku postane nova zadarska Osnovna škola, koja ne samo da bi rasteretila jedinu osnovnu školu na zapadnom dijelu Grada Zadra, Š.K.Benje, nego bi i postala centar okupljanja lokalnog stanovništva. Vjerujemo da Županija ima još mjesta u bivšim vojarnama, a za prvu ruku bi mogla poslužiti i još uvijek postojeća zgrada Županije oko čije buduće namjene se lome koplja. Neka naši ekonomisti ili djelatnici u turizmu uživaju u pogledu dok im županija ne privuče sredstva i izgradi novu školu. Prihvaćanje ovog prijedloga podrazumijeva se da se odustaje od stupidne ideje Hvala Bogu bivšeg pročelnika Nekića, koji je htio nagrditi budući školski sportski centar, koji bi se trebao izgraditi na sportskim terenima Osnovne škole Šimun Kožičić Benje.

Uvjeti su opširni i svjesni smo da je potrebno vrijeme za realizaciju. Ono što mislimo da možemo tražiti u ovom trenutku proporcionalno je onome što možemo ili dobiti ili izgubiti. Politička volja da se neke stvari pokrenu na bolje zahtjeva borbu i odnosi žrtve. I jedno i drugo smo spremi podnijeti ako ćemo sutra kao društvo bolje živjeti.

 

Ante Rubeša

Akcija mladih Zadar


Reci što misliš!