Politika

#sabor

Plenković: Milanović provodi državni udar

Plenković: Milanović provodi državni udar
Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nazvao je u ponedjeljak "državnim udarom" odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da zabrani načelniku Glavnoga stožera OS RH Tihomiru Kundidu sudjelovanje na sjednici saborskog Odbora za obranu.

"On (Milanović) drži Kundida u privremenom pritvoru u Uredu predsjednika", rekao je Plenković novinarima ocijenivši to "državnim udarom i udarom na Hrvatsku vojsku".

Premijer je reagirao na današnju objavu predsjednika Milanovića da je zabranio Kundidu po drugi put dolazak na Odbor, obrazloživši to postojanjem klasificiranih informacija o misiji NSATU, u koju bi se slali hrvatski časnici.

Kundid je bio pozvan kako bi zastupnicima objasnio okolnosti slanja hrvatskih časnika u Njemačku u okviru NATO misije za pomoć Ukrajini.

Plenković je Milanoviću poručio da ministar obrane Ivan Anušić nije pozvao Kundida "u bužu u Slovenskoj gdje se pije i jede da se ne baci", nego je pozvan da bi kao prvi čovjek Vojske pojasnio zastupnicima zašto se časnike šalje u Wiesbaden i kako bi izgledala participacija Hrvatske vojske u NATO-voj misiji.

Zbog Milanovićeve zabrane, premijer je poslao poruku generalima, časnicima i vojnicima, rekavši kako to što Milanović radi Kundidu radi svakom od njih ponaosob. "Ne poštuje vas, ne da vam da kažete gdje to dvojica vaših kolega i časnika trebaju ići”, kaže Plenković.

Ocijenio je i da dolazi vrijeme potpunog razotkrivanja, jer nitko drugi nema koristi od toga što Milanović radi, osim Rusije.

“Veća odgovornost je na strankama, ekipa iz SDP-a, Možemo, Mosta, nije ovaj tako briljantan kao što vam se čini, razmislite što radite, odaberite pravu stranu”, poručio je Plenković oporbi.

Riječ je o NATO-ovoj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini, dogovorenoj na sastanku na vrhu u Washingtonu u srpnju ove godine. 

"Velika je odgovornost na oporbenim strankama da mućnu svojom glavom, jer to da Milanović mućka njihovom glavom, oni time pričinjaju štetu”, dodao je Plenković ponavljajući da se tako narušava međunarodni ugled Hrvatske.

Građanima je pak poručio da gruba Milanovićeva manipulacija i laganje naroda ne smije proći nekažnjeno.

"Ovakvo bacanje pijeska, blata na sve nas treba kazniti na izborima, treba izabrati predsjednika, ja sugeriram Primorca, koji poštuje Ustav, zakon i vladavinu prava”, rekao je Plenković.


Reci što misliš!