Politika

ekološki kriminal

MOST: Ekocid na Uni rezultat je kriminala i korupcije, a devastacija izvora rijeke Une se i dalje nastavlja!

MOST: Ekocid na Uni rezultat je kriminala i korupcije, a devastacija izvora rijeke Une se i dalje nastavlja!
Dejan Rakita/PIXSELL

Danas su zastupnik MOST-a, Zvonimir Troskot, saborski zastupnik u statusu mirovanja Ivan Matić i Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una, održali konferenciju za novinare na vrelu rijeke Une, gdje su razgovarali s mještanima i ukazali na daljnju devastaciju izvora rijeke Une i ekocid vezan uz gradnju hidroelektrane na ovom području.

Zvonimir Troskot, saborski zastupnik MOST-a, istaknuo je kako je jedan od glavnih problema izgradnje hidroelektrane na izvoru rijeke Une nelegalna građevinska dozvola koja nema i nije imala sve elemente potrebne za njezino izdavanje. U pozadini takvih slučajeva uvijek se krije gospodarski, a u ovom slučaju ekološki kriminal, gdje se uništava priroda i okoliš radi privatne zarade.

Učinjeno je niz propusta od općine Gračac, do županijske skupštine Zadarske županije do Ministarstva zaštite okoliša koje bi trebalo izdati dozvolu za izgradnju hidrocentrale na izvoru rijeke Une. Troskot je također spomenuo, osim zakonskog prijedloga u kojem će se ići prema zaštiti Une kao parka prirode, da cijeli ovaj slučaj ima elemente za kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

Zastupnici Ivan Matić i Željko Troskot (MOST) na izvoru rijeke Une

Ivan Matić, saborski zastupnik u statusu mirovanja, koji je prvi i jedini upozorio na opasnost ekološkog kriminala na izvoru rijeke Une, i to na županijskoj skupštini Zadarske županije još prije godinu i pol dana, danas je iznio nove dokaze koje je dobio iz Ministarstva zaštite okoliša kako izvođači radova nisu imali adekvatne okolišne dozvole koje su preduvjet dobivanja građevinske dozvole.

Matić je nadalje postavio pitanje kako to da građevinska inspekcija još uvijek nije izašla na teren i zatvorila ovo gradilište, dok je inspekcija iz Unsko-sanskog kantona iz susjedne Bosne i Hercegovine već nekoliko puta izašla na teren i dala potporu lokalnom stanovništvu.

Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una, potvrdio je činjenicu da su ovi radovi na izvoru rijeke Une uvelike uznemirili ljude koji žive u Unsko-sanskom kantonu, posebno građane Bihaća, i izrazio potporu lokalnom stanovništvu.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti