Politika

u fokusu

Ivica Ledenko i dr.sc. Đani Bunja: Most osudio nezakonite naplate HRT pristojbi malim iznajmljivačima

Ivica Ledenko i dr.sc. Đani Bunja: Most osudio nezakonite naplate HRT pristojbi malim iznajmljivačima

Ispred šibenskog kazališta danas su saborski zastupnik Mosta Ivica Ledenko i dr. sc. Đani Bunja, županijski vijećnik Zadarske županije i koordinator Mostovog savjeta za turizam, održali konferenciju za novinare kako bi ukazali na nepravilnosti u naplati HRT pristojbi malim iznajmljivačima apartmana i soba.

Ivica Ledenko istaknuo je da su se mnogi iznajmljivači neugodno iznenadili kada su u svojim poštanskim sandučićima pronašli račune za HRT pristojbu ne samo za sezonsku naplatu, već i za mjesece listopad, studeni i prosinac.

Naime, do sada je HRT naplaćivao pristojbu samo za mjesec sezone pa je ova nenajavljena odluka HRT-a  šokirala iznajmljivače.

Osim toga postavlja se pitanje zakonitosti naplate pristojbe za iznajmljivače koji apartmane iznajmljuju u domaćinstvu.

"HRT se poziva na članak 34. stavak 4. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, koji nalaže da fizičke osobe koje prihoduju od samostalnog rada moraju plaćati pristojbu za sve TV-prijemnike tijekom cijele godine.

Međutim, mali iznajmljivači ne bave se djelatnošću samostalnog rada, već obavljaju ugostiteljsku djelatnost u domaćinstvu, za što dobivaju posebnu dozvolu.

Prema istom zakonu, oni plaćaju jednu pristojbu za svoje kućanstvo i imaju pravo na još tri prijemnika unutar te pristojbe.

Dakle, čovjek koji živi u kući i iznajmljuje tri apartmana plaća jednu pristojbu, a tek za četvrti prijemnik mora platiti dodatnu pristojbu," pojasnio je Ledenko.

Ledenko je naglasio da je došlo do pogrešnog tumačenja zakona od strane Hrvatske radiotelevizije. "HRT nije ovlašten tumačiti zakon, to radi zakonodavac. Osim toga, pitanje je jesu li sezonske pristojbe koje su dosad naplaćivane uopće zakonite. Po našem mišljenju, prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji - nisu. Pozivamo vladajuću strukturu Republike Hrvatske HDZ, Domovinski pokret i SDSS da konzultiraju Nadzorni odbor HRT-a, preispitaju ovu odluku o naplati pristojbe za sve mjesece, a ne samo za sezonske kao i zakonitost naplaćivanja pristojbe za prijemnike onih iznajmljivača koji iznajmljivanje obavljaju u domaćinstvu i da žurno povuku račune koje je HRT poslao malim iznajmljivačima.

Također, treba preispitati i dosad naplaćene sezonske pristojbe."

Dr. sc. Đani Bunja naglasio je važnost obiteljskog smještaja za hrvatski turizam i osudio nepravednu naplatu pristojbi.

"Most smatra da je obiteljski smještaj ključni faktor hrvatskog turizma.

Nezakonitom naplatom pristojbi želi se poslati poruka da je obiteljski smještaj nešto loše, što je apsurdno. Korist od hrvatskog turizma trebaju imati naši domaći ljudi i hrvatske obitelji, a ne veliki igrači," rekao je Bunja.


Most će nastaviti s pritiskom na vladajuće strukture kako bi zaštitio interese malih iznajmljivača i osigurao poštivanje zakona.


Reci što misliš!