Politika

#izbori2024

Plenković: izborni sustav "onemogućio" pobjedu krajnje desnice u Francuskoj

Plenković: izborni sustav
Szwarc Henri/ABACA/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak rekao da je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) "uvjerljivi relativni pobjednik" izbora u Francuskoj jer je za nju glasalo najviše birača, ali da joj je pobjedu "onemnogućio" izborni sustav.

"Mene to ništa nije iznenadilo. U Francuskoj postoji takozvani republikanski refleks. Cijeli francuski izborni sustav je (tako) osmišljen. Dakle, dvokružno biranje zastupnika u malim izbornim jedinicama je osmišljeno da stranke krajnjih opcija, a godinama je to bila ova stranka koja se danas zove Nacionalno okupljanje ... uopće ne dođu u Nacionalnu skupštinu", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon stranačke sjednice.

Lijevi blok osvojio je 182 zastupnika, liberalno-centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona njih 168, a RN političarke Marine Le Pen i njezini saveznici 143, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Za RN j rezultat je bio razočaravajuć jer su ankete dugo predviđale da će odnijeti pobjedu. Ljevica i centristički savez su nakon prvog kruga izbora, u kojem je RN dobio trećinu glasova, surađivali kako bi spriječili pobjedu te stranke. 

"To je jedan nevjerojatan politički događaj koji je zbog ovakvog izbornog sustava onemogućio njima da budu pobjednici izbora kao što je u postotku to izgledalo. Ako gledate broj ljudi koji je za njih glasao, njih je više od deset milijuna. Za ljevicu je glasalo nešto manje od sedam milijuna, a za Macronovu opciju negdje oko šest. Dakle, oni su i u drugom krugu uvjerljivi relativni pobjednik", kazao je Plenković.

"Poruka je ostala i ta će se poruka vrlo brzo vidjeti ... za nešto manje od tri godine kada budu predsjednički izbori u Francuskoj", dodao je.

Rezultati izbora velik su udarac za Macrona. Drugo najveće gospodarstvo eurozone ulazi u razdoblje političkog limba i nestabilnosti samo nekoliko tjedana uoči Olimpijskih igara u Parizu. 

"To su veliki poremećaji jer je predsjednik ostao bez svoje predsjedničke većine i morat će se prilagoditi s akterima koji su mu jučer u ovim poruka bili dosta čvrsti. Dakle, ljevica s kojom je išao mu je rekla da je izgubio", rekao je Plenković.


Reci što misliš!