Politika

veliki uspjeh

Usvojen EU zakon o obnovi prirode

Usvojen EU zakon o obnovi prirode
Marko Lorenzo Blaslov

Nakon sedam mjeseci pregovora, Vijeće Europske unije je 17. lipnja usvojilo povijesni EU zakon o obnovi prirode.

Više od sedam mjeseci nakon početnog dogovora Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća o Zakonu o obnovi prirode, Vijeće je konačno dalo zeleno svjetlo i službeno usvojilo zakon 17. lipnja 2024. godine.

Veliki korak naprijed za zaštitu okoliša

Stalni otpor nekoliko država članica EU unutar Vijeća rezultirao je odugovlačenjem i kašnjenjem. Nedostatak većine prijetio je kompromisu koji su EU institucije postigle 9. studenog prošle godine nakon dugotrajnih trilateralnih pregovora. Ti pregovori okarakterizirani su brojnim kompromisima i ustupcima.

Usvajanje novog EU zakona o obnovi prirode predstavlja veliki korak naprijed za zaštitu okoliša i divljih životinja u Europi. Tome pridonose postavljeni specifični ciljevi za države članice da zaštite i očuvaju svoja divlja staništa.

Opseg zakona

Zakon o obnovi prirode postavlja specifične, pravno obvezujuće ciljeve i obveze za obnovu širokog spektra ekosustava. To uključuje kopnena, morska, slatkovodna i urbana područja. Evo nekih ključnih elemenata:

Države članice moraju obnoviti najmanje 20 % kopnenih i morskih područja EU do 2030., s daljnjim ciljevima postavljenim za 2040. i 2050. godinu. Jedna od pozitivnih novina je da zakon uključuje i specifične mjere za različite ekosustave. Države članice zadužene su i za obnovu isušenih tresetišta i uklanjanje umjetnih prepreka kako bi se stvorilo 25,000 kilometara slobodno tekućih rijeka do 2030. godine.

Zakon o obnovi prirode stupit će na snagu nakon objave u Službenom listu EU i postati izravno primjenjiv u svim državama članicama. Sljedeći korak je da države članice dodijele potrebne proračune i resurse za provedbu ciljeva zakona.

Države članice također moraju izraditi i dostaviti nacionalne planove obnove Europskoj komisiji, u kojima će detaljno objasniti kako namjeravaju postići ciljeve. Ovi planovi bit će podložni redovitom praćenju i izvještavanju temeljenom na pokazateljima biološke raznolikosti na razini EU. Europska komisija će pregledati primjenu i utjecaj regulacije do 2033. godine.

Velika pobjeda za bioraznolikost i klimatske akcije

Za Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW), usvajanje Zakona o obnovi prirode značajna je pobjeda za bioraznolikost i klimatske akcije u Europi.

Ilaria di Silvestre, voditeljica politike i kampanja EU, izjavila je: “Unatoč kompromisima i ustupcima, regulacija je velika pobjeda za okolišne i klimatske ciljeve Europske unije. Uspješna provedba zakona ne samo da će obnoviti ekosustave, već će također doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena, poboljšati sigurnost hrane i pomoći EU da ispuni svoje međunarodne okolišne obveze.“

U budućnosti, učinkovita provedba Zakona o obnovi prirode bit će ključna za postizanje ambicioznih ciljeva obnove. Ovaj zakon nije samo o očuvanju prirode. Radi se o osiguravanju održive budućnosti u kojoj ljudi i divlje životinje mogu zajedno napredovati.


Reci što misliš!