Politika

izborna slagalica

DP-u i mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade

DP-u i mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade
Dino Stanin/PIXSELL

"Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na dogovoru DP-a, HDZ-a, dijela pripadnika zastupnika manjina i partnera", rekao je Ivan Penava novinarima nakon ranije danas održanih pregovora u Banskim dvorima.

Predsjednik Domovinskog pokreta izjavio je u srijedu da im prema dogovoru o parlamentarnoj većini s HDZ-om, osim tri resora, među kojima je i demografija, pripada mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade dok broj državnih tajnika nisu "eksplicite detektirali".

"Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na dogovoru DP-a, HDZ-a, dijela pripadnika zastupnika manjina i partnera", rekao je Ivan Penava novinarima nakon ranije danas održanih pregovora u Banskim dvorima.

Domovinskom pokretu su pripali resori poljoprivrede, gospodarstva bez zaštite okoliša te demografije zbog koje će biti osnovano novo ministarstvo.

Penava je rekao da su to ključni resori koje su komunicirali u kampanji i prije samih izbora. Naglasio je pritom kako su jasno stavljali do znanja da demografski slom kojeg imamo u Hrvatskoj doživljavaju kao problem prioritetnog značenja.

Vezano za resor poljoprivrede naglasio je kako se zalažu za samodostatnost u proizvodnji hrane, naseljavanje ruralnih prostora bez kojih, dodao je, nema dobre kvalitetne razvijene poljoprivredne proizvodnje.

Demografija je, ustvrdio je Penava, apsolutno velik i težak problem koji se rješava u Hrvatskoj dulje od 30 godina i nije riješen kvalitetno.

"Spremni smo se uhvatiti u koštac s tim izazovom, zato smo tu i nadamo se i sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajući nivo koji će moći biti moguće pratiti kroz vrlo jasne brojke, jasnu dinamiku povećanja te proizvodnje i ispunjavanje zacrtanih ciljeva", kazao je.

Treći resor koji su dogovorili je Ministarstvo gospodarstva. Penava je rekao da se to odnosi na sve u suštinskom dijelu gospodarstva, poduzetništva, energetike, proizvodnje i industrije, bez dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika.

Uz to, dogovoreno je učešće, odnosno kvota od otprilike 20 posto koja će se primjenjivati i na druge strukture vlasti sukladno osvojenim glasovima na parlamentarnim izborima. Za te detalje, kazao je potrebno je više vremena i za to će iskoristiti sljedeće dane i tjedne.

Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine, rekao je Penava, dodavši da će DP podržati u Saboru kandidata za predsjednika iz redova HDZ-a.

Domovinskom pokretu pripast će mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade.

Penava je rekao da broj državnih tajnika nisu eksplicite detektirali, ali se sukladno dogovorenim kvotama radi od 9 do 12 mjesta.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio kako će još jedan potpredsjednik Sabora biti i iz redova nacionalnih manjina.


Reci što misliš!