Politika

ustavni jamac stabilnosti

Koji je sljedeći potez Zorana Milanovića?

Koji je sljedeći potez Zorana Milanovića?
Patrik Macek/PIXSELL

Svi se pitaju zašto se Milanović ne javlja, zašto šuti? Milanović vjerojatno čeka službene rezultate izbora kako bi se oglasio.

Predsjednik države, podsjetimo, saziva prvu konstituirajuću sjednicu Sabora, te povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika Hrvatskog sabora. Za sastavljanje Vlade potrebno je imati većinu. Prvo zasjedanje održava se najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

Predsjednik je ujedno i ustavni jamac stabilnosti.

"Predsjednik sasvim sigurno čeka službene rezultate izbora nego bilo što izjavi, a u pozadini vrlo vjerojatno obavlja konzultacija s potencijalnim partnerima. Vidjeli smo da je Peđa Grbin već sinoć najavio da će njihov kandidat za mandatara, onaj kojeg ne smiju imenovati, krenuti u okupljanje većine.

Siguran sam da Zoran Milanović te razgovore već obavlja. Još uvijek smo u nekakvoj šizofrenoj situaciji gdje je predsjednik ujedno i ustavni jamac stabilnosti koji u ovom izbornom procesu ima svoju ustavnu ulogu i mora ga dovesti do kraja. Paralelno je i postizborni akter, u smislu aktivne participacije i pokušaja slaganja nove većine", kazao je politički komentator RTL-a Mate Mijić.

"Tu će Zoran Milanović morati pronaći način kako pomiriti te dvije uloge, a moguće je da se o tome pitanju oglasi ponovno Ustavni sud, zapravo mislim da je izvjesno da će se oglasiti", zaključio je Mijić.


Reci što misliš!