Politika

#izbori2024

IX. izborna jedinica: Glasovac, Erlić i Biloglav dobili najviše preferencijalnih glasova

IX. izborna jedinica: Glasovac, Erlić i Biloglav dobili najviše preferencijalnih glasova
Šime Zelić/PIXSELL

Nakon obrađenih 99,68 posto glasova posve je jasno tko je relativni pobjednik na ovim izborima. U 9. izbornoj jedinci jučer je glasovalo 208.425 odnosno 59,40% birača.

HDZ i partneri nose 7 mandata, što je jedan manje nego na prošlim izborima, koalicija Rijeke pravde imaju 3, DP i partneri te Most po 2 mandata.

Sa HDZ-ove liste u Sabor iz 9. Izborne jedince idu Ivan Malenica, Šime Erlić, Ante Sanader, Branka Juričev Martinčev, Josip Bilaver, Ivan Bugarin i Hrvoje Zekanović.

Koalicija Rijeke pravde u Sabor će iz ove izborne jedinice poslati Sabinu Glasovac, Toničija Restovića i Irenu Dragić, dok će s liste DP-a ići Damir Biloglav i Ivan Šipić. S liste Mosta u Sabor odlaze Miro Bulj i Ivan Matić.

U Zadarskoj županiji preferencijalnih glasova uvjerljivo je najviše dobila Sabina Glasovac 10.421, odmah iza nje je ministar Šime Erlić sa 8.812, na trećem mjestu je nositelj liste DP-a Damir Biloglav sa 5.645 glasova, a  2.854 glasova dobio je državni tajnik Josip Bilaver.  

Od ostalih kandidata koji ulaze u Sabor, SDP-ova Irena Dragić  je skupila 566 glasova, a Ivan Matić s liste Mosta dobio je 506 preferencijalnih glasova.

Među najvećim gubitnicima ovih izbora je lista HSP-a i partnera sa osvojenih tek 1,47 posto glasova čiji je nositelj Željko Glasnović, no najglasniji s te liste svakako bio Mate Lukić. Iako je bio posljednji na listi ipak se nadao ulovu od 2 mandata i preferencijalnim glasovima no „uhvatio“ ih je tek 340, daleko premalo za za išta.

Potop su doživili i Socijaldemokrati na čelu sa Frankom Vidovićem, ali ni Ričardova lista nije se proslavila. Iako je trijumfirao na prošlim lokalnim izborima i ulovio čak sedam mandata u gradskom vijeću, Ričardova lista na čelu sa Marinom Pjacom uhvatila je tek 4,12 posto glasova.

Teški poraz doživjela je i lista Javno dobro na čelu sa zadarskom gradskom vijećnicom Marjanom Botić sa prikupljenih tek 0,28 posto glasova.


Reci što misliš!