Politika

#priopćenje

Ante Rubeša o "kožinskoj buni": Ako je mogao Šibenik, može i Zadar

Ante Rubeša o
Dino Stanin/PIXSELL

Nadolazećoj turističkoj sezoni u Kožinu i Petrčanima i dalje prijete radovi zbog čega su se pobunili mještani. Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša poslao je priopćenje koje donosimo u cjelosti:

“Poštovani, obraćam vam se povodom skupa mještana naselja Kožino, koje bi sa susjednim Petrčanima moglo biti jedna uspješna, a što je najbitnije i samoodrživa općina. Ona to nije samo zbog gramzljivosti hdz-ovih gradskih otaca, koji  komunalni i turistički porez, koji uprihođuju ova dva MO, troše na sebe i uhljebe po gradskim tvrtkama. Nažalost, u izvještajima s jednog od rijetkih događanja naroda u našoj regiji prenose se lažne poruke i zaključci, koji idu u prilog pravomoćno osuđenim kriminalcima s Narodnog trga. Pošto sam kao vijećnik, a ujedno i stanovnik naselja Kožino zasigurno najupućeniji u malverzacije kojima hdz pokušava prevariti mještane ovog MO, novinarke su se morale vraški potruditi izostaviti pitanja i rješenja, koja sam komunicirao s nadležnima.

Problem koji je kompleksno predstavljen za sobom navodno povlači penale, koje će morati platiti Grad Zadar ili izvođač radova je u suštini jednostavan, samo hdz-ova vlast, koja mrzi Zadar, izgleda ne želi zaštiti svoje sugrađane. Po riječima izvođača odgoda planiranih radova je itekako moguća samo je potrebno organizirati sastanak s nositeljem projekta, Hrvatskim vodama i zatražiti odgodu zbog turističke sezone. Gotovo je nevjerojatno da je gradska vlast organizirala već dva sastanka s mještanima, prvo Petrčana, a sada i Kožina na kojima su doslovno lagali mještanima da se radovi ne mogu nikako zaustaviti, a da se nisu prethodno najavili u Hrvatskim vodama sa zahtjevom za produljenje rokova. To je zato što pretpostavljaju da se narod neće, kao i u tisuću situacija do sad usuditi suprotstaviti njima, koji su se devedesetih organizirali kako bi privatizacijom opljačkali Bogomdanu nam domovinu.

Tek na sastanku nam je izvođač rekao da je Grad Šibenik sastankom u Hrvatskim vodama uspio prolongirati radove za vrijeme turističke sezone.

Iako je najavljen na sastanku nije sudjelovao gradonačelnik Dukić, koji je kao i partner mu iz sdp-a, Radeta, očito zalutao u politiku. Ipak je bitnije obilaziti sela i zaselke u kampanji  za parlamentarne izbore. Bili su zato Dujela i Ćurković koji su kao Alan Ford i Bob Rock prekriženih ruku proklinjali činjenicu što ih je „histerični Šef“ poslao da gutaju govna umjesto njega. Zaprepastila me je i činjenica da su izvođač i onaj „seronja iz odvodnje“ na sastanak praktički došli posvađati se pred narodom te tako još dodatno zbuniti građane, koji su zabrinuti za svoju egzistenciju. U međusobnom prepucavanju izvođača i odvodnje smo mogli saznati da su u Odvodnji bili sretni, kad su vidjeli da je posao dobio izvođač iz Zadra jer će on znati da su Kožino i Petrčane turistička mjesta pa će dinamiku radova prilagoditi tako da u ljetnim mjesecima radi u Skročinima, a ne u KiP-u?!

Kao da ljudi u Skročinima ne iznajmljuju preko ljeta pa njima neće smetati. Isto tako izvođač je iznio tezu da je upravo odvodnja kriva za dinamiku radova pošto mu nisu ispostavili sve građevinske dozvole za planiranu trasu, odnosno dozvole su kasnile 6 mjeseci što je u početku i uzrokovalo kašnjenje radova.

Bob Ćurković  je čak pokušao mještanima provući tezu da je gradsko vijeće krivo za nemogućnost odgode preko ljeta jer je izglasalo odluku, koja nalaže da se svi građevinski radovi prekidaju u ljetnim mjesecima osim oni koji su od nacionalnog značenja ili financirana sredstvima EU-a.

Na to sam predložio da odmah organizira on line sjednicu Gradskog vijeća i da ćemo mi iz Akcije mladih dignuti ruku za odluku da se svi pa i oni radovi financirani EU sredstvima, zabranjuju za vrijeme turističke sezone.

Nakon što su smo im pobili sve laži i smicalice, koje su pripremili kako bi odbili mještane, a o čemu su i pisali mediji, pokušali smo pronaći rješenje ovog egzistencijalnog problema. Tražili smo da se dogovori sastanak u Hrvatskim Vodama, kako bi se dobila potrebna odobrenja za Peronju, koji je između ostalog najavio da će se sljedeće godine kad ode u mirovinu, odseliti u Medviđu jer ne može više podnijeti smrad s pročišćivača, koji nije uspio riješiti cijeli svoj radni vijek.

Zaključak sastanka je bio da će već u ponedjeljak iz Gradske uprave dogovoriti sastanak u Hrvatskim vodama te da će na sastanku prisustvovati jedan predstavnik iz Kožina i jedan iz Petrčana te da ćemo se onda svi skupa opet naći 15. 4. 2024. u 15 h na istom mjestu u Kožinu, kako bi nas oni iz Gradske uprave obavijestili da se radovi zaustavljaju za vrijeme ljeta.

Na kraju želim istaknuti da nam je poznato koji su zakonski razlozi dozvole za produljenje radova pa makar oni bili sufinancirani sredstvima EU-a. To su gotovo sve elementarne nepogode, kao što su potresi ili velike poplave ali i iskazivanje nezadovoljstva naroda, koje će se zasigurno dogoditi ako se družina Branka Dukića iz cvjećarnice na Narodnom trgu ne potrudi ishoditi zabranu, kao što su to napravili njihove kolege iz Šibenika.”


Reci što misliš!