Politika

"nastala iz nužde"

Možemo stvorio Nitkolinu, prvu AI političarku

Možemo stvorio Nitkolinu, prvu AI političarku
Marko Juric/PIXSELL

Možemo! je danas predstavio Nitkolinu, prvu političarku generiranu putem umjetne inteligencije. Predstavili su je objavom na njezinom Instagram profilu koji su otvorili, a, kako kažu, cilj im je borba protiv lažnih vijesti i dezinformacija.

"Ja sam Nitkolina. Nositeljica imaginarne digitalne izborne jedinice Možemo i prva hrvatska AI političarka. U isto vrijeme postojim i ne postojim. Nešto kao i lajkovi na stranicama HDZ-a.

No za razliku od taktika kojima se služe naši politički protivnici kako bi unijeli pomutnju i širili dezinformacije u digitalnom prostoru, ja ću prema vama uvijek biti transparentna i iskrena. Ja sam podsjetnik na sve ono što je danas moguće izvesti koristeći tehnologiju. U svojem djelovanju držat ću se etičkog kodeksa stranke Možemo, a moja jedina uloga bit će da promičem kritičko razmišljanje i budem primjer kako sve što vidimo i čujemo nije nužno stvarno i istinito. Izađite na izbore", stoji u objavi na Instagramu.

Luka Kerečin, voditelj digitalnih komunikacija Možemo i autor projekta, rekao je kako je Nitkolina nastala iz nužde: “Kao nositeljici digitalne izborne jedinice, njezina zadaća je da promiče kritičko razmišljanje i raskrinkavanje nepoštenih praksi naših političkih protivnika. Ona služi kao edukacijski alat kojim ćemo publikama na društvenim mrežama ukazati na opasnosti umjetne inteligencije u politici”, rekao je.

Možemo je tom prilikom predstavio i svoj kodeks političkog komuniciranja na društvenim mrežama u kampanji. 

“Ovim Kodeksom obavezujemo se na to da nećemo generirati lažne vijesti, koristiti farme klikova i stranačke botove, da nećemo koristiti umjetnu inteligenciju na načine koje bi mogli doprinijeti dezinformacijama ili pak generirati deepfakeove, kao i da ćemo se boriti protiv laži i govora mržnje, pogotovo protiv manjina i slabijih", rekao je programski koordinator Možemo Tomislav Medak.

"Nitkolina je avatar kojim želimo provocirati raspravu. Avatar koji će popratiti ovaj kodeks nije napravljen da bude vjerodostojan klon stvarne političarke, nego da ukažemo na mogućnost da ćemo uskoro ‘u garaži’ moći kreirati uvjerljivije deepfakeove i viralno ih distribuirati društvenim mrežama i chat servisima”, dodao je Medak. 


Reci što misliš!