Politika

insider

Rusija bi mogla stajati iza "havanskog sindroma"

Rusija bi mogla stajati iza
pixabay

Tajanstveni "havanski sindrom", bolest koja je pogodila američke diplomate i špijune diljem svijeta, mogao bi biti povezan s energetskim oružjem kojim su raspolagali pripadnici ruske vojno-obavještajne diverzantske jedinice, izvijestila je u pondjeljak medijska grupacija Insider.

Istraga američke obavještajne službe čiji su nalazi objavljeni prošle godine pokazuje kako je "vrlo malo vjerojatno" da je neka neprijateljska strana odgovorna za bolest o kojoj su prvi put izvijestili službenici američkog veleposlanstva u Havani, glavnom gradu Kube, 2016. godine.

No, Insider, medijska grupacija koja je usmjerena na Rusiju sa sjedištem u Rigi, tvrdi da su pripadnici jedinice ruske vojno-obavještajne službe (GRU), poznate kao 29155, bili raspoređeni na mjestu događaja zdravstvenih incidenata s američkim osobljem.

Cjelogodišnja Insiderova istraga u suradnji sa 60 Minutes i njemačkim Der Spiegelom također je pokazala da su viši pripadnici Jedinice 29155 dobili nagrade i promaknuća za rad povezan s razvojem "nesmrtonosnog akustičnog oružja".

Rusija je prethodno negirala bilo kakvu umiješanost.

Simptomi bolesti uključuju migrene, mučninu, gubitak pamćenja i vrtoglavica.

Insiderovo izvješće također ukazuje da je moguće da se prvi incident sa simptomima "havanskog sindroma" dogodio prije 2016. godine.

Prema Insideru, moguće je da su napadi počeli dvije godine ranije u Frankfurtu u Njemačkoj, kada je službenik američke vlade stacioniran u tamošnjem konzulatu izgubio svijest uslijed izloženosti nečeme što bi bilo slično snažnoj energetskoj zraci.

Američki Kongres usvojio je 2021. poseban zakon, Zakon o Havani, kojim State Department, CIA i druge vladine agencije imaju ovlasti isplatiti naknadu osoblju i njihovim obiteljima koji su bili pogođeni bolešću tijekom obavljanja službenih dužnosti.


Reci što misliš!