Politika

možemo

Jelena Miloš: Vrijeme je da se dobna granica za glasanje spusti na 16 godina

Jelena Miloš: Vrijeme je da se dobna granica za glasanje spusti na 16 godina
Patrik Maček/PIXSELL

Gošća Novog dana kod Mašenke Vukadinović bila je Jelena Miloš iz Možemo.

Na izborima 2020. izlaznost je bila 46,20 posto, a Hrvatska je po tome među četiri najgore države u Europskoj uniji. Svi se nadaju da ćemo ovaj put bolje, a glasačko tijelo od kojega svi žele dobiti više su – mladi. Možemo na svojim izbornim listama ima 11 osoba koje su mlađe od 30 godina. Jesu li mladi onda i koliko zainteresirani za politiku?

“Moram reći da naša isksutva sa zainteresiranošću mladih su jako odobra, mi imamo čak 11 mlađih oid 30 na listama. Imamo i voditeljicu na 11. mladu curu koja se vratila iz Njemačke u Hrvatsku jer želi mijenjatiu stvari. Na njenom primjeru možemo vidjeti da su mladi izuzetno politički informirani”, rekla je Miloš.

Možemo, kaže, ima i grupu za mlade koja je sama pisala svoj program.

“I tu vidimo da su mladi aktivni u stranci, aktivni na društvenim mrežama. Danas su puno više zainteresirani za politiku nego prije”, rekla je.

“Pogotovo kada globalno gledamo, pitanje klimatskih promjena… To je tema njihovu budućnosti. Jako su zainteresirani. Stav naše platforme je da mladima moramo dati šansu, uključiti ih u političke procese i ravnopravno ih uključiti u politiku. Vrijeme je da se spusti dobna granica za glasanje na 16 godina uz obavezno uvođenje građanskog dgoja i obrazovanja koji bi mladima bi dao i alate za kritičko promišljanje, analizu društvenih nejednakosti, učenje o ljudskim pravima…. Građanski odgoj provodimo u Zagrebo i smatramo da će to dodatno dići mlade na novu razinu političke informiranosti”, rekla je Miloš.


Reci što misliš!