Politika

čeka se izjava

Ustavni sud odlučuje o Milanovićevoj kandidaturi

Ustavni sud odlučuje o Milanovićevoj kandidaturi
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ustavni sud u ponedjeljak će se, nakon stručnog sastanka i sjednice ustavnih sudaca, izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi.

Sastanak na Ustavnom sudu počinje u 11 sati, a nakon donošenja odluke predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratit će se novinarima.

Ustavni stručnjaci i političari u javnosti se spore treba li Milanović prije kandidature podnijeti ostavku ili i na dužnosti predsjednika može krenuti u izbornu utrku.

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to 'nekoliko rečenica u Ustavu', a on to 'vidi potpuno drugačije'.

"Ovo je nekoliko rečenica u Ustavu koje neki ljudi tumače kao da su uprava za zatvorski sustav. Ja to vidim drugačije. Čovjek koji je pisao Ustav 90-e, Kruno Olujić to vidi kao i ja. Neki drugi to vide drugačije", rekao je Milanović.

Na pitanje hoće li se povući s liste SDP-a ako Ustavni sud donese odluku da kao predsjednik države ne može biti na listi Milanović je odgovorio potvrdno. "Da. I kao građanin ću doći s većinom potpisa osobi koja će u tom trenutku obnašati funkciju predsjednika Sabora. To neće biti Jandroković, nego novoizabrani šef Sabora". Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a.


Reci što misliš!