Politika

brojne reakcije stručnjaka

Kad bi se Ustavni sud mogao izjasniti o Milanovićevom manevru?

Kad bi se Ustavni sud mogao izjasniti o Milanovićevom manevru?
Sanjin Strukic/PIXSELL

Odluka predsjednika Zorana Milanovića da bude premijerski kandidat SDP-a izazvala je brojne reakcije ustavnih stručnjaka. Pozivaju Ustavni sud da se izjasni, a isto će učiniti i šef SDP-a Peđa Grbin.

Ustavni sud utorkom održava redovite stručne sastanke i, iako ova situacija nije bila na dnevnom redu, te s obzirom na najavu šefa SDP-a Peđe Grbina da će pisanim putem tražiti njihovo očitovanje, ko i na pozive ustavnih stručnjaka da se oglase, nije isključeno da bi upravo na tom sastanku Ustavni sud mogao staviti ovu situaciju bez presedana na stol.

Ustavni sud može reagirati i prije nego se predaju kandidacijske liste. Naime, članak 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu predviđa da će Ustavni sud reagirati kada utvrdi da sudionici na izborima postupaju protivno Ustavu ili Zakonu.

Tada Ustavni sud, predviđa spomenuti članak, putem sredstava javnog priopćavanja obavještava javnost i po potrebi upozorava nadležna tijela.

U slučaju povrede koja je utjecala ili bi mogla utjecati na rezultate izbora, Ustavni sud može poništiti sve ili pojedine izborne radnje i odluke koje su prethodile toj povredi.

Ovlast Ustavnog suda da nadzire zakonitost izbora kreće početkom izbornog procesa, koji počinje s rokom za kandidiranje.

 


Reci što misliš!