Politika

izborna godina

Bačić: S HDZ-om mogu koalirati samo oni koji prihvaćaju visoke standarde upravljanja Hrvatskom

Bačić: S HDZ-om mogu koalirati samo oni koji prihvaćaju visoke standarde upravljanja Hrvatskom
Neva Žganec/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te nositelj HDZ-ove liste u 10. izbornoj jedinici Branko Bačić bio je gost Novog dana

“Odluka o raspuštanju Sabora je prihvaćena jednoglasno. Tu uopće nije bilo disonantnih tonova jer smo procijenili da su se stekli uvjeti da Hrvatska uđe u izbor zastupnika u parlament. Mislimo da je ovo najbolje vrijeme. Želimo provesti izbore na proljeće kako kako bi Vlada osnažena u rujnu donijela novi paket mjera”, kazao je.

Bačić je uvjeren da će HDZ ponovno dobiti povjerenje građana jer kako kaže, u protkela dva mandata su Hrvatsku učinili boljom nego što je bila prije nego je Plenković preuzeo vlast.

“Sam rast BDP-a je među najvišim rastom među članicama EU-a. Povećali smo prosječnu i medijalnu plaću. Broj nezaposlenih je nikad manji, a broj zaposlenih nikad veći. Naslijedili smo državu čiji je kreditni rejting bio na razini smeća. Doista smo podigli standard naših građana. Sve ono što smo obećali, smo pokazali. Sve ono što radimo, radimo za hrvatske građane”, rekao je pa je dodao: “Prije svega, moram reći da smo mi najveći borci protiv korupcije u Hrvatskoj. Sve ono što radimo, radimo da bismo izgradili Hrvatsku. Često puta kažem da se sada događa povijesna obnova Zagreba i Sisačko-moslavačke županije. U najvećem nam je interesu da se razotkriju oni koji rade političku. Naša politka nulte stope na korupciju je posve jasna. U najvećem na je interesu da korupcija u Hrvatskoj ne postoji.”

Mogući koalicijski partneri

Ministar Bačić komentirao je i zamjeranje Domovinskog pokreta zbog koaliranja s nacionalnim manjinama.

“Kad govorim o datumu raspuštanja Sabora, ne samo da je uspostavljen konsenzus nego smo ga utvrdili i s našim koalicijskim partnerima. Upravo smo s tim našim koalicijskim partnerima iznimmno zadovoljni. Važno je da je vladajuća većina ovih osam godina imala snage i međusobnog uvažanjavanja, upostavili smo stabilnu Vladu. Naši koalicijski partneri bili su iznimno pouzdani partneri. S njima ćemo nastupati u točkastoj koalciji, u određenim izbornim jedinicama na pojedinim mjestima na listi. Uvjereni smo da ćemo s njima postići odličan rezultat. Nadamo se i boljem rezultatu nego prije četiri godine”, rekao je Bačić te je komentirao ima li šanse da koaliraju s Domovinskim pokretom.

“Što se tiče suradnje s nacionalnim manjinama moram reći da me iznenađuje činjenica da bi bilo koja politička stranka u Hrvatskoj mogla osporavati najjačoj političkoj stranci u povijesti Hrvatske što u četvrtom desetljeću svojeg suvereniteta surađuje sa strankama u koje su uključeni pripadnici nacionalnih manjina. Oni su uvijek bili naši koalicijski partneri. Kad govorite o našim koalcijskim partnerima, oni mogu biti oni koji nas ne vrijeđaju svakodnevno najgorim mogućim vokabularom. To ne mogu biti oni koji nas ucjenjuju. S nama može koalirati onaj koji prihvaća visoke standarde upravljanja Hrvatskom. Domovinskom pokretu mislim da treba još političke kulture da dođe na tu razinu kad je u pitanju poznavanje političkih procesa.


Reci što misliš!