Politika

komentar

Vedrana Mišković (SDP): Heliodrom u blizini bolnice niti je izgrađen, niti je u planu

Vedrana Mišković (SDP): Heliodrom u blizini bolnice niti je izgrađen, niti je u planu

Vedrana Mišković, vijećnica SDP - a u Županijskoj skupštini Zadarske županije, osvrnula se na izjavu ministra Beroša da će program hitne helikopterske medicinske pomoći obuhvatiti cijelu RH.

Priopćenje prenosimo u nastavku:

U sinoćnjem središnjem dnevniku HTV-a ministar Beroš izjavio je da će program hitne helikopterske medicinske pomoći obuhvatiti cijelu RH.

Ministar Beroš laže i to savršeno dobro zna.  

Svrha uvođenja hitne pomoći iz zraka je omogućavanje pružanja pomoći osobama kojima je ugrožen život unutar zlatnog sata. Zlatni sat je međunarodni medicinski standard koji nalaže da se osobe kojima je ugrožen život unutar sat vremena dopreme do bolnice jer im se, u tom slučaju, šanse za preživljavanje povećavaju za 30 do 50%.

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine ustvrdila sam, temeljem onoga što o ovome kaže struka, da se cijela Zadarska županija, nacionalni parkovi i parkovi prirode, veliki dio autoceste i Jadranske magistrale, kao i svi otoci u Županiji nalaze na puno većoj udaljenosti nego što to zahtjeva pravilo zlatnog sata. 

Nitko me na skupštini nije demantirao jer je svima jasno da je ono što tvrdim istina.  Iskustva iz Europe kažu da je optimalni domet hitne helikopterske službe od 50 do 70 km od bolnice ili baze, Beroš kaže da je kod nas 137 km. Možda je to mogući radijus uporabe helikoptera, no u kojem vremenu? Ili zlatni sat kod njega traje dva sata?

I još jedna stvar, da se makar samo razmišljalo o tome da se Zadar uključi u sustav, bio bi izgrađen barem jedan heliodrom u blizini bolnice. No niti je izgrađen, niti je u planu. Bilo bi dobro da  ministar odgovori zašto. 

I nije u pitanju samo Zadarska županija. U dometu zlatnog sata nije ni dobar dio Šibensko – Kninske županije, Lika, središnji dio Slavonije i sjeverno Međimurje. I oni su zaboravljeni, zapostavljeni, zanemareni, baš kao i mi. 

                                          Vedrana Mišković, vijećnica SDP - a u Županijskoj skupštini Zadarske županije

 


Reci što misliš!